USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Вже готовий обговорювати: Потенційний прем'єр Нідерландів змінив свою позицію щодо допомоги Україні

Герт Вілдерс, який прагне очолити новий уряд Нідерландів, раніше виступав за припинення постачання зброї в Україну
Нідерланди
Джерело: відкриті джерела

Лідер правої "Партії свободи" (PVV) Нідерландів Герт Вілдерс, який може очолити уряд країни, змінив свою позицію щодо допомоги Україні, давши зрозуміти, що готовий розглядати це питання. Про це пише Reuters.

Вілдерс, який прагне очолити новий уряд після того, як його партія виграла вибори в листопаді, раніше стверджував, що Нідерланди повинні припинити постачання зброї в Україну, тому що вона необхідна їм для захисту.

Опір Вілдерса подальшій військовій допомозі був одним із кількох каменів спотикання, що заважали йому сформувати коаліційний уряд протягом трьох місяців після його перемоги на виборах, але в повідомленні в соціальній мережі X він змінив свою лінію.

"Партія свободи" підтримує Україну і готова говорити про будь-який вид допомоги", – сказав він, назвавши війну Росії проти України "незаконною і варварською".

Новини за темою: Нідерланди починають підготовку перших винищувачів F-16 для передачі Україні

Видання зазначає, що можливі партнери Вілдерса по коаліції ніколи не підтримували його прагнення припинити постачання допомоги Україні. Днями вони підтвердили цю позицію, і в спільній заяві кілька опозиційних партій заявили, що хочуть продовжувати економічну, політичну і військову підтримку України стільки, скільки буде потрібно.

Нагадаємо, наприкінці минулого року уряд Нідерландів оголосив про виділення Україні 102 мільйонів євро із пакета допомоги на 2024 рік. Загальна ж його сума складає понад 2 мільярди євро.

Вже на початку 2024 року Амстердам ухвалив рішення виділити 122 млн євро Україні на боєприпаси, озброєння та кібербезпеку.

Варто зазначити, що Нідерланди після початку широкомасштабного вторгнення РФ надають Україні не лише оборонну, а й фінансову допомогу. Наприкінці листопада глава МЗС країни оголосила про плани надання додаткової допомоги у розмірі 2,5 млрд євро для підтримки України у 2024 році. Також Нідерланди направили Україні танки та іншу військову техніку, а разом із Данією очолили авіаційну коаліцію.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат