USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нідерланди починають підготовку перших винищувачів F-16 для передачі Україні

Про це стало відомо після телефонної розмови Зеленського з прем’єр-міністром Марком Рютте
F-16

F-16. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Нідерланди ухвалили рішення розпочати підготовку до передачі Україні перших 18 винищувачів F-16. Про це повідомили прем’єр-міністр Марк Рютте та президент Володимир Зеленський після телефонної розмови. 

У соцмережі X Рютте написав, що поінформував Зеленського про рішення уряду Нідерландів готувати до передачі Україні перші 18 винищувачів F-16.

"Постачання F-16 є одним із найважливіших елементів домовленостей про військову підтримку України. Окрім дозволу на експорт перед поставкою має бути виконано низку інших критеріїв, зокрема вимоги до персоналу та інфраструктури. Це рішення підтверджує незмінну прихильність Нідерландів надавати Україні підтримку, необхідну для відповіді на триваючу російську агресію", – зазначив прем’єр-міністр Нідерландів.

Також він додав, що вони із Зеленським обговорювали і рішення Євроради почати з Україною перемовини про вступ до Європейського Союзу. 

"Я вражений прогресом України, і Нідерланди готові допомогти Україні, оскільки вона продовжує працювати над реформами, яких вимагає процес вступу. Я також запевнив президента Зеленського, що Нідерланди докладуть усіх зусиль для досягнення домовленості на засіданні Європейської Ради в лютому 2024 року щодо фінансової підтримки з боку ЄС", – повідомив Рютте.

Володимир Зеленський розповів, що під час розмови подякував Рютте за рішення щодо F-16 та за активну підтримку початку переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Також, за словами глави держави, обговорювався розвиток подій на фронті, ситуація в Чорному морі та поточні військові потреби України, включно з артилерією, безпілотниками та засобами протиповітряної оборони.

"Ми домовилися продовжити нашу спільну роботу над гарантіями безпеки відповідно до вільнюської декларації G7. Також обговорили наступну зустріч радників щодо "формули миру" та зусилля з подальшої консолідації міжнародної підтримки українського бачення справедливого миру", – уточнив Зеленський.

Новини за темою: Нідерланди та Данія зобов'язалися передати F-16 Україні. Скільки літаків отримають ЗСУ

Напередодні ми повідомляли, що Нідерланди виділять Україні 102 мільйони євро на перші чотири місяці 2024 року. Новий пакет підтримки спрямований на нагальні потреби. Також зазначалося, що фіндопомога є частиною суми, яку уряд країни зарезервував для підтримки України в наступному році.

Читайте також:
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен