USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Міністри оборони України й Латвії обговорили зміцнення "Коаліції дронів"

У межах міжнародної дронової коаліції триває процес передачі Силам оборони безпілотників латвійського виробництва
Умєров і Спрудс
Умєров і Спрудс
Джерело: скріншот

Глава Міноборони України Рустем Умєров обговорив з міністром оборони Латвії Андрісом Спрудсом зміцнення "Коаліції дронів". Це відбулося під час зустрічі з латвійською делегацією, повідомив глава українського Міністерства оборони.

"Обговорили шляхи подальшого посилення нашого потужного партнерства. Особливо важлива тема – зміцнення "коаліції дронів", де Латвія відіграє одну з провідних ролей", – зазначив Умєров.

Посадовець також нагадав, що в межах міжнародної дронової коаліції триває процес передачі Силам оборони безпілотників латвійського виробництва. Загалом Латвія надасть Україні декілька тисяч дронів для відбиття широкомасштабної російської агресії.

Умєров додав, що разом зі Спрудсом проговорили наступні кроки для посилення Коаліції, яка вже об’єднала майже два десятки країн.

При цьому зауважив, що в цьому році Латвія надасть Україні військову підтримку на суму близько 112 млн євро. До того ж надалі надаватиме оборонну допомогу на рівні 0,25% від свого ВВП щороку.

Новини за темою: Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол

Коаліція дронів від Латвії

Як відомо, в січні міністр Спрудс заявив, що Латвія досягла прогресу у створенні коаліції з майже 20 держав для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотників. 

Ця заява була першим свідченням масштабу ініціативи щодо безпілотників після того, як план представили на зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні минулого року.

Водночас глава латвійського оборонного відомства тоді відмовився надати подальші подробиці проєкту з безпілотників, мовляв, "зараз перебувають на етапі, коли наближаються до 20 партнерів".

Дрони були на першому місці у списку військової техніки, яку шукало українське військове керівництво. Україна також будує флот військово-морських безпілотників, які вона розгортає для наведення на російські судна в Чорному морі.

Уже у квітні уряд Латвії ухвалив рішення про відправку першої партії безпілотників у межах "коаліції дронів", яку ініціювала країна.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP