USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Латвія створює коаліцію для надання Україні безпілотників

До створення коаліції з надання Україні дронів долучились майже 20 держав
Дрон
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що країна досягла прогресу у створенні коаліції з майже 20 держав для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотників. Про це пише Bloomberg, посилаючись на заяву голови Міноборони Латвії.

Зазначається, що заява Спрудса є першим свідченням масштабу ініціативи щодо безпілотників після того, як план був представлений на зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні минулого року.

Водночас глава латвійського оборонного відомства відмовився надати подальші подробиці проєкту з безпілотників, заявивши, що "ми зараз перебуваємо на етапі, коли наближаємося до 20 партнерів".

Дрони були на першому місці в списку військової техніки, яку шукало українське військове керівництво. Україна також будує флот військово-морських безпілотників, які вона розгортає для наведення на російські судна в Чорному морі.

Нагадаємо, 12 грудня 2023 року міністр оборони України Рустем Умєров уперше зустрівся у Києві зі своїм латвійським колегою Андрісом Спрудсом. Тоді сторони обговорили створення "коаліції безпілотників".

Нестачу артилерійських снарядів у ЗСУ покриватимуть FPV дронами

Через затримки у постачанні Україні західної зброї, яка необхідна для протистояння російській агресії, у Міноборони вирішили піти не лише шляхом нарощування власного виробництва боєприпасів, як у 155-мм калібрі, так й радянської номенклатури. Також там вбачають можливість компенсування нестачі артилерійського вогню завдяки FPV дронам.

Міністерство оборони України спільно з Мінцифрою спростило процедуру списання БПЛА на фронті. Раніше цей процес займав до пів року часу, адже командування не отримувало актуальну інформацію про кількість дронів та не могло забезпечити бригади безпілотниками відповідно до потреб. Тепер же для цього потрібно буде лише кілька тижнів.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням