USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Попри постійні вибухи вони продовжують жити життя: Як нині проживають люди на Донбасі?

Попри те що РФ тимчасово окуповано 99% території Луганщини, на деокупованій території області продовжує проживати 61 людина
Донеччина, Луганщина (НЕ брать)_3
Джерело: UWN

Донецька та Луганська області одні з перших почули постріл гармат та відчули подих війни в повітрі. Війна на сході нашої держави розпочалася 10 років тому – навесні 2014-го. Відтоді змінювалась "лінія вогню" та інтенсивність боїв. Незмінним лишалось і лишається лише одне – постійні обстріли мирного населення з боку країни-терористки. Втім, постійні вибухи не лякають українців – вони лишаються у своїх домівках і продовжують жити життя.

Редакція UWN поцікавилася в обласних військових адміністраціях, яка нині ситуація в регіонах, скільки людей лишається на підконтрольній Україні території областей та які вони – сьогоднішні реалії життя під постійними обстрілами.

Донеччина

Джерело: UWN

В департаменті з питань цивільного захисту мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОВА констатують: станом на 4 березня, враховуючи рухливість лінії фронту, близько 60% Донецької області знаходиться під тимчасовою окупацією. 

А кількість громадян, що нині продовжують проживати на підконтрольній Україні частині області, станом на 3 березня становить близько 514 490 осіб. З них 41 125 – діти.

Нині, для тих, хто лишився в області, організовують передачу продовольчих товарів.

"За період дії воєнного стану отримано та передано територіальним громадам Донецької області 949 445 одиниць продуктових наборів. Додатково зазначимо, що на території області працюють міжнародні громадські, волонтерські організації та благодійні фонди для покриття потреб населення", – розповідають в департаменті економіки.

Так, до прикладу, лише з початку 2024 року, за інформацією територіальних громад, отримано понад 8,6 тонни різнопланової допомоги (харчові продукти, засоби гігієни, будівельні матеріали, медичні препарати, непродовольчі товари, в тому числі паливні пелети, лісоматеріали).

Зруйнований дім

Разом з тим, на жаль, через обстріли інфраструктура населених пунктів області зазнає постійних руйнувань. Лише за час повномасштабного вторгнення (від 24 лютого 2022-го по 6 березня 2024-го, – ред.) на підконтрольній українській владі території Донецької області пошкоджено чи зруйновано 43,5 тисячі житлових будинків (4,2 тис. багатоквартирних та 39,3 тис. приватних житлових будинків). Зруйновано і понад сотню котелень.

А ще – кілька десятків об'єктів водопостачання, водовідведення та три гідротехнічні споруди. Через це централізоване водопостачання нині доступне не всім. До прикладу, 79% міст нині забезпечені централізованим водопостачанням. Доступ до водопостачання мають і 64% селищ міського типу. Найменше доступ до централізованого водопостачання мають жителі сіл – лише 41% сіл нині забезпечені централізованим водопостачанням.

"У зв'язку з активними бойовими діями, пошкодженням об'єктів водопровідно-каналізаційного господарства послуга централізованого водопостачання не надається у містах Часів Яр, Сіверськ, Торецьк, Вугледар, Новогродівка, Мар'їнка та Красногорівка", – додають в департаменті житлово-комунального господарства. 

Відтак, в населених пунктах, де водопостачання на сьогодні відсутнє, організовано щоденний підвіз питної та технічної води.

Допомога під кулями

До того ж, попри бойові дії, що ведуться РФ на території Донецької області, українці продовжують отримувати медичну допомогу, в тому числі – і стаціонарну. 

"На теперішній час на підконтрольній території Донецької області продовжують функціонувати 63 заклади охорони здоров'я первинної, вторинної та третинної ланок надання медичної допомоги. При цьому функціонування закладів значно ускладнюється постійними обстрілами населених пунктів, пошкодженням та руйнуванням об'єктів нерухомості, інженерних мереж, обладнання та автотранспорту. На жаль, останнім часом на території області активізувались бойові дії, і існує постійно загроза масованих повітряних атак, обстрілів, що приводить до вимушеної міграції лікарів, медсестер, реабілітологів, психологів тощо. Більшість медичних працівників, виснажені фізично і морально, але продовжують надавати допомогу всім потребуючим", – розповідають в департаменті охорони здоров'я Донецької області.

І пояснюють: виїзди бригад екстреної медичної допомоги здійснюються з урахуванням військової ситуації. Коли пацієнт потребує медичної допомоги, але неможливо під'їхати медичним бригадам, на допомогу приходять ДСНСники, які евакуйовують пацієнта до більш безпечного місця, де він передається спеціалістам-медикам.

Якщо відсутня можливість особистого огляду пацієнта – лікарем надається консультація за допомогою телефонного зв’язку.

Медична допомога при пологах надається в трьох лікувальних закладах – в Костянтинівці, Покровську та Слов'янську.

Крім того, в Донецькій області на базі КНП "Обласний перинатальний центр м. Краматорськ" створені мобільні бригади сексуального та репродуктивного здоров'я. Такі мобільні бригади виїжджають до віддалених населених пунктів Донецької області та надають медичну допомогу з питань сексуального та репродуктивного здоров'я, консультативну, амбулаторну, терапевтичну й хірургічну допомогу місцевим жителям, переселенцям, людям з інвалідністю.

Дбають на Донеччині і про найменших її жителів – дітей. Нині малечі можуть надати допомогу в дитячих лікарнях в Словʼянську та Краматорську, а також у педіатричних відділеннях міських лікарень міст Добропілля, Дружківка та Мирноград.

"Медична допомога недоношеним та новонародженим захворілим дітям надається в умовах Перинатального відділення II рівня у складі КНПІ "Покровська клінічна лікарня інтенсивного лікування" та у відділенні патології новонароджених КНП "Дитяче територіальне медичне обʼєднання" Краматорської міської ради", – додають в департаменті.

Луганщина

Джерело: UWN

Станом на початок березня цього року Російською Федерацією тимчасово окуповано 99% території Луганської області. Та, попри інтенсивність бойових дій, на деокупованій території області продовжує проживати 61 людина, дітей серед них немає.

"15 населених пунктів Сєвєродонецького та Сватівського районів Луганської області знаходяться в зоні активних бойових дій. У звільнених населених пунктах Силами оборони України здійснюються заходи по відсічі військової агресії Російської Федерації", – розповідають в Луганській ОВА.

Нині для тих, хто лишився в області, організовують передачу продовольчих товарів. Загалом мешканцям деокупованих територій надано понад 40 тонн продуктових наборів. А ще – медичні набори, гігієнічні засоби, хліб та хлібні вироби, побутову хімію та різноманітні будівельні матеріали, одяг, спальні мішки, буржуйки тощо.

Як правило, харчові продукти, засоби гігієни, медикаменти доставляються один раз на тиждень співробітниками Національної поліції з урахуванням безпекової ситуації, кажуть у відомстві.

"У с. Невське Сватівського району організовано пункт надання допомоги населенню, який забезпечений генератором, запасом палива до нього, засобами освітлення, можливістю живлення для мобільних пристроїв, автономним опаленням (твердопаливна піч), дровами, інтернет-зв’язком – Starlink, засобами першої необхідності (вода, чай, їжа, медикаменти). Зазначений пункт працює періодично, враховуючи безпекову ситуацію", – додають в обласній адміністрації.

На руїнах війни

Нині в ОВА називають лише попередні дані щодо руйнувань і наголошують: ця інформація буде доповнюватися після деокупації та проведення стабілізаційних заходів.

Втім, вже станом на зараз відомо про зруйновані чи пошкоджені 11,8 тис. житлових будинків, 80 об'єктів життєзабезпечення (енергетика, водопостачання, водовідведення), 306 закладів освіти та 196 закладів охорони здоров'я.

"У звільнених населених пунктах послуги з електро-, газопостачання відсутні. Водопостачання здійснюється з власних криниць розташованих на приватних подвір'ях", – констатують в ОВА.

А саме відновлення комунальних послуг буде можливим лише після деокупації населених пунктів, припинення воєнних дій на них та проведення розмінування територій.

Війна на сході

Війна увірвалася в будинки мирних жителів Донеччини та Луганщини десять років тому – З березня 2014 року у Донецькій та Луганській областях почалися антиурядові протести. Вже на початку квітня протестувальники захопили низку адміністративних будівель у Луганську та Донецьку й заговорили про утворення Луганської і Донецької "народних республік".

Тоді ж, на початку квітня 2014 року, голова Верховної Ради України, виконуючий обов'язки президента України Олександр Турчинов оголосив про початок антитерористичної операції (АТО) на Донбасі. АТО стала відповіддю України на вторгнення російських загонів. 

Чотири роки потому, 30 квітня 2018 року, АТО було замінено на Операцію Об’єднаних сил, а керівництво операцією було передано від СБУ до ЗСУ.

Точна кількість зруйнованих будівель та обірваних життів – невідома і нині.

Цифри, що наведені в цьому матеріалі, – офіційні, але не остаточні. На території областей беззупинно йдуть бойові дії: ворог продовжує забирати життя та руйнувати архітектуру міст. До того ж частина областей тривалий час знаходиться під окупацією – оцінити збитки та руйнування на тих територіях нині неможливо.

Втім, від нині наявних цифр вже стає моторошно. І, здається, неможливо уявити: як бути, коли твій квітучий сад в мить перетворився на дім під постійними обстрілами.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат