USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

"Укрпошту" можуть продати після війни - названо потенційних покупців

Оскільки "Укрпошта" вже є акціонерним товариством, держава може продати 100% акцій у будь-який час
Укрпошта
Джерело: відкриті джерела

Державний поштовий оператор Укрпошта допускає продаж міноритарного пакету акцій у розмірі 25-49% інвесторам чи іноземним партнерам, але лише після перемоги України у війні з Росією. Про це заявив генеральний директор компанії Ігор Смілянський на Business Breakfast Forbes Україна.

Він зазначив, що після перемоги хоче зробити Укрпошту одним із перших успішних кейсів часткової приватизації.

"Ми до цього готові. Ми вже акціонерне товариство, тобто держава має 100% акцій, які вона може продати у будь-який час, - пояснив Смілянський.

Серед потенційних покупців голова компанії назвав великі фінансові інституції, такі як Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Міжнародна фінансова корпорація (IFC). За його словами, після закінчення війни вони можуть виявити бажання підтримати приватизацію в Україні, а згодом продати свій пакет акцій, наприклад, на IPO.

Також Смілянський припустив, що частково приватизувати Укрпошту схотіли б і стратегічні інвестори. Вони могли б допомогти компанії підвищити капіталізацію і за кілька років вийти зі складу її акціонерів, продавши акції на біржі пулу фондів, у тому числі й пенсійним.

Також частину акцій компанії можуть у майбутньому придбати приватні private equty та венчурні фонди. Оскільки логістика та доставка посилок ще багато років буде перспективним напрямом, який неможливо перевести у дистанційний формат.

Ще один варіант - ринкові гіганти на кшталт Amazon чи DHL (німецька поштово-логістична група), які у перспективі можуть планувати вихід на український ринок. І одна з можливостей для цього – придбання існуючого гравця.

Скільки акцій можуть продати

На думку Смілянського, доцільно продавати акції компанії частинами, оскільки продаж 100% не буде сприйнятий ні політично, ні громадськістю.

"Треба показувати частинами, що дивіться: ось зайшов інвестор, стали тільки краще, нічого поганого не вийшло - давайте подивимося, що можемо ще приватизувати частину", - пояснив гендиректор компанії.

Одним із напрямів у рамках підготовки Укрпошти до часткової приватизації у майбутньому буде зниження частки доходів, пов'язаних із державою. Сюди відносяться аспекти, коли держава регулює тарифи (на листи чи газети) або сплачує послуги, наприклад за доставку пенсії.

"Ця частка становила 60%, на сьогодні вона становить 38%. І я дуже сподіваюся, що якщо ми все ж таки будемо успішними і отримаємо право на банківську діяльність, то протягом двох років ця частка зменшиться до 8%", - заявив СЕО Укрпошти.

Нгадаємо, "Укрпошта" отримає ліцензію на продаж лікарських засобів в існуючих поштових стаціонарних або мобільних відділеннях.

Раніше ми повідомляли, що "Укрпошта" готує випуск поштової марки з символом бойових літаків F-16

Читайте також:
На українські компанії здійснюються кібератаки: Проблеми спостерігаються у На українські компанії здійснюються кібератаки: Проблеми спостерігаються у "Нафтогазу", "Укрпошти" і не тільки
Мініатюра Мініатюра "Вічна пам'ять!" стала найкращою поштовою маркою 2023 року
Укрпошта доставлятиме ліки на деокуповані та прифронтові території Укрпошта доставлятиме ліки на деокуповані та прифронтові території
Софт для електронних переказів грошей через Софт для електронних переказів грошей через "Укрпошту" коштуватиме 82 млн гривень