USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Українців за кордоном можуть зобов'язати стати на військовий облік. Це не є порушенням законодавства, – екссуддя КСУ

Колишній суддя переконаний, що всі мусять виконувати свій конституційний обов'язок
Мобілізація
В Україні триває мобілізація до ЗСУ
Джерело: відкриті джерела

Нині Верховна Рада розглядає кілька законопроєктів про мобілізацію. Там безліч варіантів щодо того, хто повинен стати на військовий облік, а хто – ні. Серед іншого пропонується зобов'язати громадян України призовного віку, які постійно живуть за кордоном, стати в Україні на військовий облік. І хоч така пропозиція ще не проголосована, а лише обговорюється, частина громадян вже почала обурюватись, мовляв, це – порушення їхніх прав.

Таку точку зору громадян не поділяє колишній суддя Конституційного суду Віктор Шишкін. Він вважає, що, відповідно до Конституції, тут права громадян не порушуються.

"У США, які вважаються найбільшою демократією світу, під час в'єтнамської війни, коли у них була загальна мобілізація, надсилали повістки громадянам СРСР, які народилися у США, адже за законом про натуралізацію вони автоматично набували громадянства Америки. То чому ми сьогодні не можемо надсилати повістки нашим громадянам, які перечікують війну за кордоном? Вони ж громадяни, мусять виконувати свій конституційний обов'язок. Вони повинні ставати на військовий облік в Україні. І нічого тут спекулювати нібито правами людини. Це елементарне спекулювання ухилянтів", – каже екссуддя.

До того ж Україна може ставити питання перед іншими країнами, аби ті відправляли українців призовного віку назад додому. Тут також немає жодного порушення прав.

"Наші чоловіки мешкають за кордоном на підставі законодавства країни перебування. Тож якщо ця країна вважає, що немає достатньо підстав для перебування наших чоловіків на її території, вона може піти назустріч Україні", – пояснює Шишкін.

А от позбавити українського громадянства чоловіків, які втекли за кордон від мобілізації, не можна.

Колишній суддя пояснює, що відповідно до статті 25 Конституції, громадянина України не можна позбавити громадянства. Він може змінити громадянство лише за власним бажанням. 

"Україна не має права позбавляти громадянства ухилянтів, які ховаються за кордоном. Тому розмови про це – провокативні. Треба шукати інші форми розв'язання цієї проблеми", – наголошує він.
Новини за темою: Війна чи воєнний стан?: Чому Україна не оголошує стан війни, пояснює екссуддя КСУ

Додамо, що Міністерство оборони підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

"Наші воїни потребують ротацій та відпусток. Наші воїни потребують можливості відновитися. Наші воїни мають право знати, що їх чекає, та планувати власне життя. Законопроєктом про мобілізацію планується встановити чіткий термін служби по мобілізації – і це потрібно кожному воїну", – поінформував очільник відомства Рустем Умєров.

Документ готові винести на погодження уряду найближчим часом. 

Нардепка Оксана Савчук в ефірі UWN заявила, що новий документ можуть підтримати за основу у кінці січня – на початку лютого. 

Читайте також:
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених