USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Війна чи воєнний стан?: Чому Україна не оголошує стан війни, пояснює екссуддя КСУ

Вся річ в чинних нормах міжнародного права
ЗСУ, війна
Джерело: Генштаб ЗСУ

Україна, яка з 2014-го відстоює свою територіальну цілісність, і досі не впровадила на території держави "стан війни". Лише 24 лютого 2022 року внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україні ввели воєнний стан. Та й, власне, сама РФ напала на нас без оголошення війни.

Чому ж Україні не варто оголошувати війну – пояснює колишній суддя Конституційного суду Віктор Шишкін.

"А чому ми маємо оголошувати війну? Напали на нас, а не ми напали. Документи ООН узагалі не містять терміну "оголошення війни". З погляду міжнародного права держава, яка оголошує війну, є агресором, навіть якщо вона є жертвою нападу. Тобто якщо ми оголосимо війну Росії, вийде так, що ми станемо агресором", – пояснює Шишкін.

Відтак, за підсумками війни агресор не може розраховувати на отримання репарацій. 

Обмеження прав і свободи громадян в умовах воєнного стану

Екссуддя Шишкін пояснює, що стаття 64 Конституції визначає, що у разі введення надзвичайного чи воєнного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод людей – із зазначенням строку дії цих обмежень. Також вказано, які права і свободи не можуть бути обмежені навіть під час воєнного стану. Не можна, наприклад, примусово позбавляти людину житла чи забирати у неї право оскаржувати дії держави в суді. 

"Зверніть увагу, як формулюється 64 стаття: права людини не обмежуються, а можуть бути обмежені. Тобто держава має ухвалювати відповідальне рішення: обмежувати чи ні. Саме введення воєнного стану не означає автоматичного обмеження прав. Але якщо держава вирішує обмежувати права, це рішення не є антиконституційним", – додає він. 

Україна в умовах воєнного стану

Воєнний стан та загальна мобілізація були введені в Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ – 24 лютого 2022 року. Спочатку воєнний стан ввели на 90 днів (до 25 травня 2022 року). Далі воєнний стан продовжували:

  • з 25 травня до 23 серпня 2022 року;
  • з 23 серпня до 21 листопада 2022 року;
  • з 21 листопада 2022 року до 19 лютого 2023 року;
  • з 19 лютого до 20 травня 2023 року;
  • з 20 травня до 18 серпня 2023 року;
  • з 18 серпня до 16 листопада 2023 року;
  • з 16 листопада 2023 до 14 лютого 2024 року.

Що варто знати про воєнний стан

Це особливий правовий режим, що запроваджується в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

На територіях, на яких введено воєнний стан, можуть утворюватися тимчасові державні органи – військові адміністрації. За воєнного стану органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування надають повноваження, необхідні для:

  • відвернення загрози,
  • відсічі збройній агресії,
  • забезпечення національної безпеки,
  • усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

Для ухвалення рішення про воєнний стан президент України видає указ про введення воєнного стану і негайно звертається до Верховної Ради України щодо його затвердження та подає одночасно відповідний проєкт закону. Після указу президента парламент збирається на засідання у дводенний строк без скликання і розглядає затвердження указу. 

Воєнний стан припиняється після закінчення терміну, на який його було запроваджено. До закінчення строку, на який було запроваджено воєнний стан, і за умови усунення загрози нападу чи небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності президент України може ухвалити указ про скасування воєнного стану.

Читайте також:
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених