USD
НБУ
41.20
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.96
Готівка
45.60
Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.96
Готівка
45.60

Бажання професійного розвитку, відсутність задовільної зарплати і зростання вартості життя, – українці називають основні причини виїзду за кордон

Нині хвилю міграції експерти пояснюють як свідому на противагу першій на початку повномасштабної війни
Біженці

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Потік виїзду українців за кордон за час повномасштабної війни дещо змінився, а про нову хвилю міграції свідчить дедалі більше цифр. Науковці стверджують, що наші громадяни орієнтуються на зміни в суспільному житті, тривалі відключення світла, підвищення цін тощо. А самі українці кажуть, що на виїзд впливає ще й бажання професійного розвитку.

Завідувачка відділу дослідження якості життя Інституту демографії НАН Людмила Черенько зауважує, що "виїзд нині – це усвідомлений вибір".

І хоча дехто виїздить тимчасово, щоб пережити зиму в комфортніших умовах, але нинішній стан енергетики й страх холодної і темної зими навряд чи є головною рушійною силою.

"Люди, які вже пережили не одну зиму під час війни, не один блекаут і не один обстріл і продовжують тут жити з дітьми, – вони вже давно були налякані і встигли побороти свій страх", – пояснює науковиця в коментарі "ВВС Україна".

Неспроможність утримати себе фінансово в Україні

Черенько зазначає, що зараз у хвилі міграції буде велика частка ВПО, оскільки вартість життя в Україні – від харчів до оренди житла – зростає. Тому припускає, що люди можуть навіть тимчасово скористатися можливістю перебувати в ЄС, бо неспроможні фінансово утримати себе в Україні.

І наводить приклад Німеччини, де українці в системі тимчасового захисту все ще можуть отримати безплатне житло і соціальні виплати, на які можна прожити не працюючи чи маючи неповний робочий день.

"У тих, хто залишився в Україні, виплати, які вони отримують, неспівставні із вартістю життя. У Києві ще можна знайти роботу із більш-менш високими заробітками, а якщо це Західна Україна, то там і до війни була проблема із працевлаштуванням навіть для місцевих, – говорить експертка.

До того ж одна зі співрозмовниць видання на умовах анонімності додає, що цього літа виїхала в Німеччину, бо так і не змогла знайти роботу на заході України після виїзду з окупації.

Вибір свого майбутнього та майбутнього для дитини

Поділилася своїм досвідом виїзду й педіатр та алерголог з Києва. Жінка з семирічним сином переїхали до Польщі на початку вересня цього року. Лікарка наголошує, що це не був від’їзд від війни, адже жили в умовах війни два з половиною роки.

"Тут більше зіграв момент бажання професійного розвитку і відсутності поки що можливості цього в нашій країні й задовільної заробітної плати в медичній сфері", – розповідає жінка.

Марія каже, що безпека та задоволені базові побутові потреби для неї є скоріше бонусами виїзду, а не причинами. І цей виїзд – про вибір свого майбутнього та майбутнього для дитини. Тому відрізняється від попередніх (жінка виїжджала на початку великої війни в Португалію, – ред.) тим, що був "більш усвідомлений".

"Для того щоб заробити собі на певний рівень життя в нас і в країнах ЄС, – це зовсім різний обсяг роботи, яку ти виконуєш, і зовсім різна оцінка праці лікаря", – коментує медикиня.

Водночас економісти погоджуються, що тривалі відключення світла та ризик відсутності опалення взимку значно погіршують умови життя людей. Проте ці фактори впливають і на бізнес, зменшуючи економічну активність та стимулюючи міграцію. А урядовці визнають, що значна кількість українців може не повернутися.

Новини за темою: Польські підприємці занепокоєні, що невдовзі через скорочення міграції українців залишаться без працівників

До речі, народний депутат Дмитро Разумков заявляв, що держава має розробляти стимули, аби ті українці, які нині проживають тут, хотіли залишитися й надалі. До того ж стверджував політик, варто розробляти програми, аби наші громадяни поверталися додому з-за кордону.

Читайте також:
ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон "Чаклун"
Посадовець Посадовець "Укренерго" випрадовував злочини росіян і заперечував українську державність. Тепер йому загрожує до восьми років тюрми
Понад шість мільйонів українців з часу великої війни знайшли прихисток у Європі та поза нею Понад шість мільйонів українців з часу великої війни знайшли прихисток у Європі та поза нею
Російські війська просунулися неподалік Куп'янська, Торецька і Покровська Російські війська просунулися неподалік Куп'янська, Торецька і Покровська