USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60
Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Українським військовим поставили 11 тисяч банок неякісної тушкованки, – розслідування

Лабораторні дослідження показали, що консервація, яку постачали в ЗСУ, зіпсована
харчування в ЗСУ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українські військові поскаржилися, що їм видають неякісні продукти. Мова зокрема про консервоване тушковане м'ясо. Журналісти NGL.media після численних скарг звернулися в лабораторію і з'ясували, що продукти справді не відповідають стандартам якості.

На початку липня з журналістами зв’язався Дмитро Власенко – офіцер управління одного з батальйонів, які воюють на Покровському напрямку. Він заявив, що проблема з поганою якістю продуктів "глобальна" для ЗСУ, і продукти, які постачають бійцям, їсти неможливо. Офіцер також сказав, що через таке харчування молоді люди по 25−30 років втрачають здоров’я і зуби.

"Це централізовані поставки продуктів, їх отримують усі, де б ми не були – отримуємо цю гидоту", – зазначив Власенко.

Інший військовослужбовець із Запорізького напрямку розповів NGL.media, що бійці практично живуть на консервах. Власенко сказав, що в тих консервах, які отримують захисники, замість м’яса – шкіра тварин і вода, і вони не відповідають смаковим якостям. Низка військовослужбовців із різних родів військ на умовах анонімності теж підтвердили, що консерви неякісні.

За словами Власенка, він звернувся до журналістів після марних спроб звернути увагу Міністерства оборони на проблему. Як зазначає NGL.media, на початку червня в Міноборони заявили, що не допустили постачання до ЗСУ майже 340 тонн неякісних і небезпечних продуктів, зокрема понад 240 тонн тушкованої свинини та яловичини. У відповідь на журналістський запит у відомстві повідомили, що тушкованку найчастіше не допускають до постачань через підвищену кількість "неспороутворювальних мікроорганізмів", що означає нестерильне виробництво і брак у консервах м’яса.

У Міністерстві оборони запевнили, що після того як продукти визнають неякісними, постачальники мають замінити їх протягом 48 годин. При цьому Власенко заявив журналістам, що бійці отримують неякісні консерви майже в кожній із щотижневих поставок.

З десяти банок консервів, які офіцер відправив журналістам, щоб ті переконалися в їхній неякісності, NGL.media змогла знайти в продажу тільки три. Журналісти звернулися до незалежної сертифікованої лабораторії для експертизи одних із найтиповіших консервів – тушкованої свинини від ТОВ "Ментеріка".

Експерти Київського Державного науково-дослідного інституту проаналізували вміст восьми консервів з однієї партії, яку передали Власенко і його побратими, і дійшли висновку, що вони не відповідають ДСТУ і не повинні продаватися. Замість 59% частка м’яса з жиром у консервах становить лише 22,4%, водночас замість м’яса там шкіра, сухожилля і зв’язки, яких не повинно бути взагалі, повідомляє NGL.media. Вміст солі перевищує допустимий, а частка жиру становить менше ніж 14%, хоча за ДСТУ має бути до 35%. Консерви більш ніж на 60% складаються з рідкого бульйону, зазначено в матеріалі.

У декларації якості виробника на цю партію тушкованки стверджується, що вона пройшла перевірку в одній із лабораторій Управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Міноборони. Якщо за результатами дослідження продукт не відповідає стандарту, виробник має замінити всю партію протягом 48 годин і сплатити 20% вартості штрафу.

У розслідуванні NGL.media зазначено, що партія майже в 11 тисяч 525-грамових консервів коштує 1,38 млн гривень. Журналісти звернулися в Міністерство оборони за копією протоколу випробувань, але не отримали відповіді. Директор виробника тушонки ТОВ "Ментеріка" Володимир Мартиненко запевнив журналістів, що якість продукції підтверджено експертизами, але відмовився надавати документи.

У лютому цього року інспектори Міністерства оборони України перевірили продовольство на складах компаній-постачальників до відвантаження в підрозділи і запобігли постачанню 264,09 тонни неякісних продуктів до військових частин Збройних сил України. Водночас Державний оператор тилу (ДОТ) покращив якість товарів за трьома категоріями.

Читайте також:
Залежить від непрофесійності окремих людей: Чи справді в українське військо постачають неякісні продукти? Залежить від непрофесійності окремих людей: Чи справді в українське військо постачають неякісні продукти?
Хотів скоригувати вогонь по своєму підрозділу: СБУ затримала ще одного Хотів скоригувати вогонь по своєму підрозділу: СБУ затримала ще одного "крота" російських спецслужб
Україна може утримувати територію в Курській області ще кілька місяців, – Bloomberg Україна може утримувати територію в Курській області ще кілька місяців, – Bloomberg
Наступ окупантів, ймовірно, припиниться найближчим часом, – ISW Наступ окупантів, ймовірно, припиниться найближчим часом, – ISW