USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна витратила на лобіювання в США у 2023 році понад 360 тисяч доларів: Це на 93% менше за перший рік великої війни

Найбільші суми на процес впливу України в Сполучених Штатах виділили український уряд та Мінфін
США - Україна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Майже 5 мільйонів доларів витратила Україна на лобіювання в Сполучених Штатах Америки в перший рік повномасштабного вторгнення. Однак вже торік ця сума зменшилася майже на 93% – до 367 тисяч доларів, повідомили аналітики Опендатабот.

Загалом Україна витрачала на лобіювання в США близько 270 тисяч доларів на рік з 2015 року. Винятком став ковідний 2020 рік, коли держава взагалі не мала державних витрат на лобіювання.

"Для кращого розуміння обсягів державних витрат на лобіювання порівняємо цифри з Польщею та РФ. Напередодні повномасштабної війни Росія витрачала в середньому 38 млн доларів на рік на лобіювання своїх інтересів у США. Проте вже у 2022-му витрати на лобіювання скоротилися більш ніж у 10 разів і це все ще більше, аніж витрачає Україна", – пояснюють експерти.

І наводять приклад минулорічних витрат України на лобіювання в Сполучених Штатах – в 10 разів менше коштів, ніж Росія.

Середні витрати Польщі на лобіювання інтересів в США становлять 1,1 млн доларів на рік. Найбільшу суму ця країна витратила у 2018 році – понад 2,5 млн доларів.

"Найбільші суми на вплив України в Сполучених Штатах у 2022 році були витрачені урядом України – понад 3 млн доларів – та Міністерством фінансів України – майже 2 млн доларів. Торік лобіювало свої інтереси в США й Представництвом президента України в Автономній Республіці Крим – понад 50 тисяч доларів", – додали аналітики.

Раніше

Нещодавно в Україні ухвалили законопроєкт №10337 про лобіювання – тобто про будь-який вплив на представників влади, аби відстоювати державні інтереси.

Законопроєкт має забезпечити правові засади лобіювання в Україні відповідно до міжнародних практик і стандартів, забезпечення нормативно-правового регулювання взаємодії посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування із зацікавленими сторонами та суб'єктами лобіювання, встановлення прозорих механізмів забезпечення їхньої діяльності та посадових осіб.

Згідно з документом, вносити приписи про порушення вимог законодавства з питань лобіювання доручать Нацагентству з питань запобігання корупції (НАЗК).

Дія закону не поширюватиметься на представництво зовнішньополітичних інтересів дипломатичними установами, на діяльність медіа, а також на політичні партії.

Лобіювання досить розповсюджене явище у світі. Так, наприклад, в США наразі працюють 504 активні лобістські компанії.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю