USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Україна вперше за місяць випустить 10 САУ "Богдана", – Зеленський

Глава держави зазначив, що від травня й далі – ще більше
САУ
САУ "Богдана"
Джерело: АрміяInform

У квітні українська оборонна промисловість уперше випустить 10 самохідних артилерійських систем "Богдана". Про це сказав президент Володимир Зеленський, звітуючи про безпекову ситуацію в Україні.

За словами українського лідера, частка власного виробництва постійно зростає.

"Держава укладає з нашими підприємствами серйозні тривалі контракти, які дають прогнозованість, можливість набирати людей і залучати інвестиції. Вже цього місяця наша промисловість уперше видає 10 "Богдан", у травні й далі – ще більше", – повідомив Зеленський.

Додамо, на момент повномасштабного вторгнення Росії Україна мала одну таку 155-мм установку.

Нині нова розробка українського виробництва – самохідна артилерійська установка "Богдана", має високий експортний потенціал. Навіть до великої війни цією гаубицею цікавилися Марокко, Малайзія, Саудівська Аравія та Єгипет.

Новини за темою: Системи розмінування, модернізовані "Лелеки" та роботизована техніка: Міноборони - про нові зразки озброєння

Що таке САУ "Богдана"?

2С22 "Богдана" – українська колісна самохідна гаубиця зі стволом калібру 155 мм. Встановлена на шасі КрАЗ-63221. Розробку почали щонайменше з 2018 року. Стала першою українською САУ, що розроблена під стандартний для країн НАТО калібр 155 мм.

У 2022 році гаубиця отримала бойове хрещення у битві за окупований на той час росіянами острів Зміїний.

Вперше публічна згадка про САУ "Богдана" з'явилася 14 липня 2018 року, коли військовий експерт Сергій Згурець повідомив, що установка буде вперше показана громадськості на військовому параді на честь Дня незалежності 24 серпня 2018 року. Аналітик повідомив, що САУ матиме калібр 155 мм. Невдовзі після анонсу появи САУ "Богдана" з'явилося підтвердження, що в Україні на ДАХК "Артем" є можливості виготовляти снаряди калібру 155 мм.

Самохідна артилерійська установка побудована на шасі КрАЗ-63221 зі спареною броньованою кабіною для розміщення обслуги бойової машини.

Крім того, має автоматизовану систему наведення на контролерах Siemens SIPLUS та SIMATIC HM, систему автоматичної подачі боєприпасів на шість снарядів. Управління заряджанням, наведенням та стрільбами може здійснюватися як із кабіни установки, так і ззовні – у задній частині САУ встановлено другий пункт керування.

Також на ній є контейнери, що здатні вмістити від 20 снарядів. У цій САУ використані стволи українського виробництва. Ствол гаубиці виготовлений із того ж сплаву, що й український міномет М120-15 "Молот".

Кабіна обладнана системами опалення, кондиціонування, вентиляції і обдування теплим повітрям вітрового скла, електрообігрівом вітрових і дверних скел. 

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики