USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна тримає запаси трансформаторів у Європі через ймовірні зимові обстріли росіян енергосистеми, – The Economist

Українські чиновники припускають, що наступна зима може бути навіть гіршою за минулу
трансформатор
Трансформатор
Джерело: The Economist

Україна тримає запаси трансформаторів у Європі, оскільки продовжується загроза ймовірних зимових обстрілів від росіян вітчизняної енергосистеми. Про це пише The Economist.

За даними видання, українські інженери виконали хорошу роботу і запобігли колапсу енергетичної системи минулої зими, коли ворожі обстріли не вщухали. Фахівці розробили унікальні схеми розподілення електроенергії й обладнання по всій країні. До вторгнення Україна мала можливість виробляти значно більше енергії, ніж споживала, що давало їй буфер на випадок виведення з ладу частини системи.

"Також після проведення модернізації в Україні залишилося багато старих, але лише нещодавно виведених з експлуатації трансформаторів, які можна було знову під'єднати. Дарма що з 10 жовтня до кінця грудня 2022 року середньостатистичний український дім був без електроенергії в середньому п'ять тижнів. Збитки, завдані російською кампанією, спрямованою на те, щоб заморозити українців минулої зими, були величезними", – йдеться у повідомленні.

Згідно зі звітом Програми розвитку ООН, у квітні 2023 року можливості генерації енергії скоротилися на 51% порівняно з періодом перед вторгненням Росії в минулорічному лютому. Атомна енергетика становить найбільшу частину виробництва енергії в Україні. І хоч три діючі атомні станції, які перебувають під українським контролем, не зазнали прямого нападу, захоплення Росією Запорізької АЕС призвело до падіння потужності атомних електростанцій на 44%.

Новини за темою: У Міненерго про відключення світла: Графіки готові, але блекаути не плануються

За фінансової і фізичної допомоги союзників українські інженери працюють цілодобово, щоб встигнути відремонтувати те, що можна, до наступної зими, зауважують журналісти. Це відбувається на додачу до регулярного технічного обслуговування системи з дуже застарілим обладнанням. Але це повільний процес.

"Україна замовила 100 нових високовольтних трансформаторів, половину з яких виготовлять на місці, а половину – закуплять за кордоном. Але через удари по українських заводах вітчизняних трансформаторів виготовили дуже мало. Іноземні трансформатори будуть зберігатися в Польщі і Румунії до тих пір, поки вони не будуть потрібні", – пише медіа.

Разом з тим чиновники не приховують побоювань, що в енергетичному плані прийдешня зима може бути гіршою за минулу. А ізолювати високовольтні трансформатори в бетонну оболонку не можна, оскільки вони перегріються.

Як Україна готується до зими?

Міністр енергетики України Герман Галущенко каже, що країна готується до нової атаки на її енергетичну систему, але, не маючи більше надлишкових потужностей і з обмеженою кількістю запасного обладнання, вона більш вразлива, ніж минулого року. Союзники України зібрали гроші, але значна частина з них проходить через міжнародні фінансові організації.

Галущенко пояснив, що в таких організаціях процеси закупівель обладнання дуже повільні, тому просить їх застосувати "підхід воєнного стану", щоб прискорити роботу. Одним з важливих покращень у порівнянні з періодом до вторгнення стало те, що Україна тепер підключена до європейської енергосистеми, а отже, може імпортувати електроенергію в разі потреби.

"Україна тепер має великий досвід того, як справлятися з великомасштабними атаками. Однак і росіяни винесуть уроки з досвіду нездатності зруйнувати систему", – резюмує міністр.

Новини за темою: Тарифи на тепло для населення не підвищуватимуть до квітня 2024 року
Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням