USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна стала частиною Європейської оборонно-промислової стратегії: Що це означає

Стратегія пропонує, щоб українська промисловість могла брати участь у програмі ЄС з підтримки ОПК
Україна - ЄС
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна стала частиною Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS). Про це інформує пресслужба Кабінету міністрів.

"Мета стратегії – зміцнити Європейську оборонно-технологічну промислову базу, щоб оборонна промисловість ЄС була здатна задовольняти потреби держав-членів вчасно і в достатній кількості. На її реалізацію вже передбачено 1,5 мільярда євро з бюджету ЄС протягом 20252027 років з можливістю розширення фінансування", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що під час розробки документа проводились консультації з профільними відомствами України щодо нашого досвіду оборони й захисту від збройної агресії Росії, а також нашого бачення розвитку європейського та українського ОПК. Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості надало свої пропозиції, що були частково враховані Єврокомісією.

Стратегія пропонує, щоб українська промисловість могла брати участь у програмі Євросоюзу з підтримки ОПК. Таким чином, Україна зможе брати участь у спільних закупівлях, а українським оборонним компаніям надаватиметься підтримка в нарощуванні потужностей та співпраці з європейською індустрією.

Також ідеться про стимулювання співпраці між українською та європейською промисловістю та обмін інформацією щодо стандартів та досвіду.

Для зміцнення співпраці Європейський Союз проведе Форум оборонної промисловості ЄС Україна у 2024 році.

Євросоюз відкриє Офіс інновацій у Києві. Європейську оборонно-промислову стратегію супроводжує Програма Європейської оборонної індустрії (EDIP). Це документ, який прописує механізм реалізації стратегії, та в перспективі є законодавчою ініціативою. Надалі він має бути узгоджений Європарламентом та Радою ЄС.

EDIP передбачає, зокрема, відкрите членство в європейських програмах підтримки ОПК для України та окрему бюджетну лінію для підтримки оборонної промисловості та оборонних компаній України.

"Цей крок підтримає потужності українського ОПК, залучить його до оборонно-промислової бази ЄС та наблизить країну на шляху членства в Європейському Союзі", – додали в уряді.

В ЄС представили оборонну стратегію з інтеграцією українського ВПК

5 березня Європейська комісія представила першу в історії існування Європейського Союзу оборонно-промислову стратегію, що передбачає інтеграцію українського військово-промислового комплексу. 

Виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Маргрете Вестагер заявила, що участь України в цій стратегії є "сигналом про майбутнє країни як члена ЄС".

Своєю чергою представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що ЄС має збільшити свої власні виробничі можливості для підтримки України.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні