USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу

Україні важливо укласти угоду про реструктуризацію боргу до того, як у серпні закінчиться дворічне заморожування платежів, узгоджене з власниками непогашених міжнародних облігацій
Облігації
Джерело: відкриті джерела

Україна готова надіслати власникам міжнародних облігацій запропонований план реструктуризації свого боргу в розмірі 20 млрд доларів до початку травня. Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Очікується, що ознайомлення з пропозицією власників облігацій має стати відправною точкою для офіційних переговорів, включно з проведенням детальних дискусій та обміном інформацією з обмеженим доступом.

За даними джерел, український уряд сподівається досягти контурів угоди найпізніше в червні.

Зазначається, що Україні важливо укласти угоду про реструктуризацію боргу до того, як у серпні закінчиться дворічне заморожування платежів, узгоджене з власниками непогашених міжнародних облігацій.

Нагадаємо, що заморожування було запроваджено після повномасштабного вторгнення і завдало значного удару по економіці держави-агресорки.

Як може виглядати реструктуризація – невідомо. Проте Reuters пише, що власники облігацій сподіваються вийти з реструктуризації боргу з новими облігаціями, які гарантовано передбачатимуть виплату відсотків, однак виплати відсотків іноземним власникам облігацій, ймовірно, не буде гарною новиною для України, адже держава намагається зберегти якомога більше фінансів.

Що таке єврооблігації?

Єврооблігації – це боргові цінні папери, емітовані сувереном (державою) або корпоративним емітентом в іноземній валюті (долар, євро).

Є різні строки погашення, але здебільшого єврооблігації розміщуються на тривалий термін.

Наприклад, у липні 2020 року Україна продала єврооблігації зі строком погашення 12 років (2033 року), а перед тим у січні 2020-го розмістила 10-річні єврооблігації на суму 1,25 млрд євро під 4,375% річних.

Прибутковість єврооблігацій у середньому варіюється від 3% до 10%.

Завдяки єврооблігаціям інвестори можуть вибирати, як хеджувати свої валютні ризики, пов'язані з девальвацією валюти або операційною діяльністю (якщо йдеться про інвесторів-юросіб). Ставки прибутковості набагато (в рази) вище за депозити в іноземній валюті.

Передісторія

У жовтні минулого року Україна повідомила кредиторам, що планує провести реструктуризацію зовнішнього боргу країни на суму 20 млрд доларів і розглядає можливості для залучення нового фінансування.

Країна прагне отримати доступ до ринків капіталу. За оцінками експертів, їй доведеться випустити облігації в рамках реструктуризації боргу, але вона також може залучити нове фінансування, продавши забезпечені та гарантовані облігації.

Перед цим голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні Гевін Грей заявив, що Фонд очікує на реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу України до кінця літа 2024 року і допоможе у підготовці макроекономічних рамок, яким має відповідати така реструктуризація.

Напередодні затвердження МВФ у березні 2023 року нової чотирирічної програми розширеного фінансування для України (EFF) на 15,6 млрд доларів група офіційних кредиторів України ("Паризький клуб") за результатами зустрічі за участю представників Фонду і Світового банку надала фінансові гарантії для цієї програми. Вони передбачають на період її дії (2023–2027 роки) продовження паузи (standstill) з виплат Україною боргу країнам групи. Умовою такої відстрочки є аналогічні дії з боку приватних зовнішніх кредиторів України, переважно власників єврооблігацій.

Тим часом власники єврооблігацій України сформували спеціальний комітет напередодні переговорів про можливу реструктуризацію боргу.

А у "Великій сімці" вже понад рік тривають дебати про те, чи можна конфіскувати активи російського центрального банку, заморожені під час російського вторгнення в Україну, не підриваючи при цьому довіри до міжнародної фінансової системи.

Читайте також:
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні