USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна повернула додому ще одного депортованого юнака

17-річного Олександра у складі групи, де налічувалася 31 дитина, вивезли із тимчасово окупованого Маріуполя під Москву
війна діти депортація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

До України повернуто ще одного депортованого юнака. Про це повідомляє Мінреінтеграції.

"Ця історія розпочалася у квітні 2022 року. 17-річного Олександра у складі групи, де налічувалася 31 дитина, вивезли із тимчасово окупованого Маріуполя під Москву. Переважна більшість дітей із тієї групи були сиротами або позбавленими батьківського піклування", – йдеться у дописі.

Зазначається, що напередодні Нового року до Департаменту кризового реагування Мінреінтеграції звернулася громадська діячка, яка опікується поверненням дітей.

"Зараз Олександр вже у Києві. Він п’ятий із цієї групи, кого вдалося повернути. За майже два роки на чужині досяг повноліття, але весь цей час дуже хотів повернутися", – додали в міністерстві.

Мінреінтеграції висловило вдячність голові правління ГС "Українська мережа за права дитини" Дар’ї Касьяновій та МЗС України.

Україна прагне перекваліфікувати справу щодо депортації українських дітей

Раніше повідомлялося, що правозахисники дослідили те, як Росія переміщує українських дітей на свою територію. У черговому поданні до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду аргументується, що справа про переміщення дітей має бути перекваліфікована з воєнного злочину на геноцид. Саме у цій справі раніше було видано ордер на арешт Путіна.

Передісторія

Під час російського вторгнення в Україну у 2022 році Російська Федерація примусово переселила тисячі українських дітей на підконтрольні їй території, надала їм російське громадянство, примусово усиновила їх у російські сім'ї та створила перешкоди для возз'єднання дітей з рідними і проживання на батьківщині. Українські діти були викрадені російською державою після того, як їхніх батьків заарештувала російська окупаційна влада чи вбили під час вторгнення або після розлучення з батьками в зоні активних бойових дій. Дітей також викрадають з українських державних установ на окупованих територіях та через дитячі "літні табори" на російській території. Викрадені діти були піддані русифікації. Виховання дітей війни в чужій нації та культурі може становити акт геноциду, якщо має на меті стерти їхню національну ідентичність.

Організація Об’єднаних Націй заявила, що ці депортації є воєнними злочинами, що звинувачення є "достовірними" і що російські сили відправляли українських дітей до Росії на усиновлення в межах масштабної програми. Оцінки кількості українських дітей, депортованих до Росії, коливаються від 19 592 до 307 000 без будь-яких ознак, коли вони зможуть повернутися до своїх рідних міст.

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт чинного президента РФ Путіна та уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей. У доповіді у липні 2023 року ймовірна воєнна злочинниця Львова-Бєлова вказала, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Росію були вивезені близько 4,8 мільйона жителів України, з них понад 700 тисяч – діти. Раніше голова міжнародного комітету Ради федерації Карасін Григорій повідомив, що з 2014 року до Росії депортували 700 тисяч українських дітей.

Відповідно до міжнародного права, включаючи Конвенцію про геноцид 1948 року, є підстави навмисної спланованої інституціоналізованої політики, метою якої є знищення всієї або частини цільової групи – у цьому випадку української нації через її дітей – це може бути вказівкою до геноциду.

Інформаційна платформа "Діти війни" – державний портал для розшуку дітей:

  • актуальні зведені дані про дітей, які постраждали внаслідок війни Росії проти України,
  • можливість зв'язку з правоохоронними органами, зокрема Національною поліцією, Офісом генерального прокурора, а також Національним інформаційним бюро.

Благодійна організація Save Ukraine сприяє репатріації та возз'єднанню родин викрадених українських дітей.

Нагадаємо, Україна зафіксувала перший факт зміни персональних даних української дитини під час незаконного всиновлення російськими громадянами. Голова однієї з російських партій Сергій Миронов із дружиною Інною Варламовою "всиновили" вивезену з України дитину.

Раніше ми повідомляли, що в Україні розробили механізм повернення депортованих Росією українських дітей. Нині створили механізм повернення українських дітей, який містить кілька ключових етапів.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат