USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна отримала ще 1,5 мільярда євро макрофінансової допомоги від ЄС

Загалом бюджетна підтримка Євросоюзу у 2023 році вже становить 15 мільярдів євро
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Україна отримала від Європейського Союзу дев’ятий транш макрофінансової допомоги. Його обсяг становить 1,5 мільярда євро. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Загалом бюджетна підтримка ЄС у 2023 році вже становить 15 мільярдів євро – це один із найважливіших факторів, який допомагає Україні бути економічно сильною та стійкою", – наголосив він.

При цьому додав, що зараз український уряд спільно з Єврокомісією працює над новою довгостроковою програмою Ukraine Facility загальним обсягом 50 мільярдів євро.

"Розраховуємо наступного року отримати з них 18 млрд євро", – уточнив Шмигаль.

Як зазначили в Мінфіні, макрофінансова допомога надається на безпрецедентно пільгових умовах та спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету України. Термін погашення кредиту складає 35 років, а відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України компенсуватиме ЄС.

"Європейський Союз є ключовим партнером України. Від початку повномасштабної війни Україна отримала 22,2 млрд євро прямої бюджетної підтримки від ЄС. Вдячний колегам з ЄС за лідерство у підтримці України та своєчасну фінансову допомогу, що допомагає уряду України стабільно та у повному обсязі забезпечувати фінансування видатків державного бюджету та підтримувати безперебійне функціонування фінансової системи", – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

У відомстві додали, що в рамках цієї програми очікуються ще два транші до кінця 2023 року з урахуванням рівня виконання Україною погоджених сторонами умов структурної політики.

Раніше ми повідомляли, що Україна отримала восьмий транш макрофінансової допомоги (МФД) розміром 1,5 мільярда євро від Європейського Союзу

Зазначалося також, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну загальна підтримка Євросоюзу сягнула близько 70 мільярдів євро.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот