USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Україна націоналізувала надровидобувні компанії та завод російського олігарха Дерипаски

Загальна сума націоналізованого майна – понад 10 млрд гривень
Дерипаска
Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту щодо передачі у державну власність України підприємств, які належали російському олігарху Олегу Дерипасці. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Рішення суду стосується Миколаївського глиноземного заводу, а також надровидобувних компаній "Глухівський кар’єр кварцитів", "Хустський кар’єр" та "Жежелівський кар’єр".

Вартість переданого Україні майна становить понад 10 млрд гривень.

Деталі

Слідством було встановлено, що Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва РФ, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України.

Таким чином російський олігарх намагався приховати своє відношення до українських активів. Втім, співробітники Служби безпеки викрили схему та ініціювали передачу 100% російського майна в дохід України.

Ще щодо російських активів

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у держбюджеті України вже є 17 млрд гривень, конфіскованих у російських банків.

"Ми заморозили та конфіскували сотні об’єктів, які належали російському уряду або російським олігархам в Україні. Багато з цих об’єктів зараз фактично простоює. Уряд запустить відкритий та абсолютно прозорий продаж цього майна. Це означає відкриті аукціони, де український чи іноземний бізнес може придбати у власність конфісковані об’єкти", – відзначив глава уряду.

Також відомо, що суд заарештував банківські рахунки Полтавського ГЗК, що належить олігарху-втікачу Жеваго. Таким чином Україна робить все, щоб націоналізувати підприємство.

У Європейському Союзі вже склали план, як законно передати Києву щонайменше 33,8 мільярда євро заморожених активів Центрального банку Росії. Кошти планують спрямувати на відбудову України.

Сполучені Штати теж вирішують питання передачі вилучених російських активів Україні. Там ще 29 червня 2022 року міжнародна група з блокування російських активів повідомила, що за 100 днів роботи заблокувала активи росіян, які перебувають під санкціями через воєнну операцію Росії в Україні, на суму понад 30 млрд доларів. У Мін'юсті США своєю чергою заявили про намір направити всі вилучені у росіян активи на потреби України.


Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії