USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Україна хоче закупити у Бразилії зброю, однак країна відмовляється її продавати. Розповідаємо, у чому річ

Країна має давні тісні стосунки з Росією
Бразилія війна
Джерело: The New York Times

Україна направила щонайменше два запити до Бразилії, з пропозицією закупити зброю для того, щоб протистояти Росії в її військовому вторгненні. Однак влада країни відхилила ці запити, пропонуючи натомість повернутися до мирних переговорів, пише The New York Times.

Чому Бразилія відмовляє Україні

Річ у тому, що Бразилія має давні тісні стосунки з Росією. Бразилія є важливим партнером РФ із загальними інтересами у космічній технології, військовій техніці, технології зв'язку та в інших сегментах. Крім всього іншого, Бразилія входить до БРІКС – міждержавного об'єднання з РФ, Індією, Китаєм та ПАР. 

Бразилія також залежить від Росії в постачанні добрив і палива. У структурі російського експорту до Бразилії 70% посідає добрива. Росія забезпечує третину бразильської потреби імпорту цієї продукції. Бразилія також є найбільшою країною-імпортером російських добрив, на її частку припадає 27% від усього експорту добрив з Росії.

Тож президент країни Луїс Інасіу Лула да Сілва заявив, що Бразилія буде грати роль миротворця, а не постачальника зброї Україні.

"Я не хочу вступати у війну. Я хочу закінчити війну", – заявив він.

Україна планувала закупити у латиноамериканської країни бронетехніку, літаки, системи ППО, міномети, снайперські гвинтівки, автоматичну зброю і боєприпаси. Однак країна проігнорувала запити Києва.

Зазначимо, Бразилія відмовляє не тільки Україні, але й іншим країнам, які прагнуть закупити зброю для нас.

Так, минулого року німецькі чиновники звернулися до уряду латиноамериканської країни з проханням передати невикористані боєприпаси, які раніше Німеччина давала Бразилії. Однак керівництво країни було непохитним: ні, якщо зброя буде відправлена в Україну.

Крім зброї Бразилія також відмовляється продати нашій країні і літаки. Зазначимо, що країна є великим виробником саме військових літаків, які Україна потребує найбільше. 

Що цікаво: незважаючи на офіційні заяви про те, що головним принципом зовнішньої політики Бразилії є прагнення залишатися другом для всіх, вона все ж продає винищувачі, зброю і боєприпаси. Так, з початку війни в Ємені 2014 року Бразилія поставила Саудівській Аравії та ОАЕ понад 21 тисячу тонн зброї та боєприпасів на суму 680 мільйонів доларів, включно із засудженими міжнародним співтовариством касетними боєприпасами.

Проте Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні, яка включає тисячі штурмових гвинтівок та мільйони набоїв.

Читайте також:
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови