USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна хоче провести ротацію 330 тисяч військових, які зараз на фронті

Зокрема на це спрямований закон про мобілізацію
Мобілізація_3

Тренування бійців "Азову"

Джерело: The Washington Post

Україні потрібно мобілізувати 500 тисяч осіб. Наразі у Раді працюють над законом про мобілізацію, який повинен врегулювати законодавчу базу напередодні нової хвилі мобілізації. Як повідомляє Financial Times, нових сил чекають виснажені військові, які понад два роки стоять на фронті без ротацій та практично без відпусток.

"Два роки без перерви, без ротації – звісно, моральний дух низький і це вбиває мотивацію. Нам потрібна або ротація, або звичайна відпустка, щоб як слід відпочити", – розповів десантник Ілля, який за два роки війни мав лише 25 днів відпустки.

Серед причин, чому чоловіки намагалися уникати призову на фронт, за словами військового, була безстрокова служба в Україні. Але, каже Ілля, "якщо люди не прийдуть, ми не зможемо відпочити".

Новий закон про мобілізацію має на меті оновити законодавчу базу країни напередодні очікуваної хвилі набору цього року, під час якої можуть призвати до 500 000 осіб.

Реальна задача – 330 тисяч новобранців

У Міністерстві оборони України повідомили, що ці зусилля здебільшого спрямовані на заміну 330 тисяч виснажених військовослужбовців, які наразі перебувають на полі бою.

При цьому у відомстві додали, що новобранці, які залишилися, замінюватимуть поранених і задовольнятимуть інші військові потреби залежно від ситуації на полі бою.

Однак закон викликає багато суперечок: до першого проєкту українські законодавці подали понад чотири тисячі поправок.

За словами президента України Володимира Зеленського, у звичайному законодавстві не існує демобілізації під час війни. Тому є різні питання щодо законопроєкту про мобілізацію в Україні. Він уточнив, що мобілізація в Україні жодного разу не зупинялась і постійно продовжується: є чергові мобілізаційні кроки, передбачені Генштабом.

Своєю чергою народний депутат Сергій Демченко повідомив, що бронь від призову отримають усі поліцейські. За його словами, йдеться про всі категорії співробітників поліції, "без визначення конкретної кількості у відсотках від загальної, як пропонувалося попередньо".

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні