USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна готова до контрнаступу, але його успіху можуть перешкодити кілька факторів, – CNN

Великий наступ ЗСУ, ймовірно, має розпочатися вже найближчими тижнями
ЗСУ_3

Військова техніка батальйону "Карпатська Січ" ЗСУ на позиціях в Донецькій області, 8 грудня 2022 р. Фото Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Джерело: Уніан

Українська армія практично готова до масштабного контрнаступу, але його успіху можуть перешкодити кілька факторів, пише CNN.

"Підготовка до весняного контрнаступу майже завершена. Коли його буде запущено, ймовірно, на півдні, він стане поворотним моментом у конфлікті. Але у росіян було майже шість місяців, щоб підготувати ґрунт і побудувати складний комплекс оборони. Прорватися буде величезним випробуванням", – зазначає видання.

Перший фактор

Згідно з даними супутникових знімків, окупанти побудували на півдні ешелоновану оборону з протитанкових ровів, загороджень, мінних полів і траншей. Тому українцям належить якось обійти або подолати ці перешкоди і при цьому не витратити наступальний імпульс.

Видання пише, що особливо добре росіяни підготувалися до української атаки біля Полог і Токмака, що, за їхніми планами, має ускладнити просування до Мелітополя.

Водночас наголошується, що самі по собі оборонні перепони ніяк не завадять ЗСУ, тож ворожі війська перекинули на південь України додаткові підрозділи, щоб закріпити групу військ за кожним укріпленим сектором.

Другий фактор

Відсутність фактора несподіванки також може негативно позначитися на ударі ЗСУ, вважає CNN. На відміну від наступу в Харківській області, цього разу противник очікує удару Збройних сил саме на півдні.

Журналісти уточнюють, що українським силам потрібно домогтися рішучих успіхів уже в першу добу наступу.

"Українська мета має полягати в тому, щоб викликати параліч у російському військовому керівництві та паніку серед російських рядових", – наголошує лондонський фахівець із сучасних війн Франц-Стефан Гаді.

На його думку, ідеальним сценарієм є прорив бронетанкових сил крізь ешелоновану російську оборону в найслабшому місці та швидке просування в тил росіянам, щоб створити загрозу центрам управління та вузлам постачання.

Третій фактор

Росіяни досі мають перевагу в повітрі.

Американське видання уточнюю, що одним з атрибутів успішної оборони є здатність контратакувати, виводити супротивника, який наступає, з рівноваги і змушувати його посилати війська туди, куди він волів би.

Здатність росіян зробити це ефективно викликає сумніви. Але росіяни зберігають явну перевагу в повітрі, і це нібито може мати "вирішальне значення" для уповільнення просування України.

Нагадаємо, раніше в НАТО розповіли, що головною ціллю майбутнього наступу Збройних сил може стати пробиття коридору до анексованого Росією Криму. 

Читайте також:
Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку
Окупанти намагаються взяти Часів Яр в оточення Окупанти намагаються взяти Часів Яр в оточення
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін