USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Євросоюз погодив 10-й пакет санкцій проти Росії

Угорщина виступає проти санкцій ЄС
санкції РФ
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз схвалив нові санкції проти Росії через її вторгнення в Україну. Це рішення оголошене через рік після початку війни, 24 лютого. Про це у Twitter повідомило головування Швеції в Раді ЄС.

"Разом країни – члени Євросоюзу запровадили найсильніші та наймасштабніші санкції за всю історію, щоб допомогти Україні виграти війну. ЄС єдиний з Україною та українським народом. Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", – йдеться в повідомленні.

Пакет включає, зокрема, такі обмеження:

  • посилення експортних обмежень щодо подвійного використання та технологій;
  • цільові обмежені заходи проти фізичних та юридичних осіб, які підтримують війну, поширюють пропаганду або доставляють безпілотники, які використовує Росія у війні;
  • заходи проти російської дезінформації.

Передісторія

Напередодні посли Європейського Союзу кілька разів не змогли узгодити 10-й пакет санкцій проти Росії, який планували ввести до річниці повномасштабного вторгнення Росії. Про це повідомив журналіст "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк у своєму Twitter.

"Посли ЄС не досягли згоди щодо десятого пакета санкцій проти Росії", – написав він.

Переговори продовжаться завтра о 10-й ранку.

Угорщина виступає проти санкцій ЄС

22 лютого стало відомо, що країни Балтії та Польща хочуть полегшити застосування санкцій до членів сімей та оточення найбагатших олігархів Росії, але стикаються з опором з боку Угорщини. Про це повідомляє Politico.

За чинними правилами Євросоюз може заморозити активи та запровадити візову заборону на бізнесменів, які працюють у Росії. Литва, Латвія, Естонія та Польща тепер хочуть розширити це визначення і включити найближчих родичів або інших фізичних осіб, які отримують від них вигоду.

"Включення членів сімей олігархів та інших спільників олігархів дозволило б піддати санкціям ще тисячі осіб без необхідності доводити їхню пряму участь у війні проти України чи дії в економічних інтересах російської держави", – зазначає видання.

Проте на зустрічі у вівторок, 21 лютого, на якій посли Євросоюзу обговорили наступний раунд обмежень, Угорщина виступила проти таких планів. Будапешт стверджував, що це не є частиною 10-го пакета санкцій.

Угорщина також наполягала на виключенні чотирьох осіб із вже існуючого чорного списку.

Зазначимо, що ЄС запровадив санкції щодо понад 1400 осіб у зв’язку з війною Росії проти України, багато з яких є російськими олігархами. У наступний пакет обмежень Євросоюзу може бути додано ще 96 осіб.

Раніше

5 грудня на засіданні Ради ЄС Угорщина висловилася проти ухвалення пропозиції Єврокомісії виділити Україні у 2023 році 18 млрд євро фінансової допомоги. З відповідною заявою виступив міністр фінансів Міхай Варга.

"Угорщина проти поправки до фінансового законодавства", – заявив він.

Тим часом Кабмін України розраховував покрити всі соціальні бюджетні видатки завдяки цим коштам. Так, прем'єр-міністр Денис Шмигаль наприкінці листопада зазначав, що країна зможе виконати свої зобов'язання перед соціально незахищеними категоріями населення.

"Це означає, що Україна зможе покрити всі соціальні бюджетні видатки: пенсії, зарплати бюджетникам, допомогу внутрішньо переміщеним особам та людям з інвалідністю тощо. Дякую європейським друзям за віру в наше майбутнє та внесок у нашу спільну перемогу", – сказав він.

Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW