USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Угорщина спрощує умови в'їзду для росіян та білорусів

Громадяни РФ і Білорусі зможуть перебувати на території Угорщини мінімум два роки
Орбан і Путін
Орбан і Путін
Джерело: скріншот

Після візиту Віктора Орбана до Москви Будапешт включив громадян РФ та Білорусі до програми так званої "національної карти". Про це повідомляє DW.

"Національна карта" Угорщини видається для охочих працювати там на два роки з можливістю продовження. Спеціальної перевірки власників "національної карти" на європейському рівні не проводиться.

В Європейському Союзі занепокоєні таким рішенням Угорщини, адже це може посилити гібридні атаки РФ, які вона й без того проводить на території Європи.

Так, євродепутат Сергій Лагодинський наголосив, що дозвіл Будапешта на в'їзд до країни ЄС без перевірки – неправильний шлях, оскільки наразі РФ намагається послабити Європу за допомогою гібридних атак. Разом з тим він сказав, що неправильно "таврувати всіх російських громадян".

Відкриває двері російським шпигунам

Голова найбільшої партії Європарламенту "Європейська народна партія" Манфред Вебер заявив, що видача європейських віз дасть змогу росіянам, які не пройшли перевірку, безперешкодно подорожувати більшою частиною Євросоюзу і викликає "серйозні побоювання щодо національної безпеки".

Він уточнив, що рішення Орбана про спрощений доступ для громадян РФ – це відчинені двері для шпигунів, і лідери Євросоюзу Союзу мають вжити термінових контрзаходів.

"Така політика також може полегшити росіянам пересування Шенгенською зоною в обхід обмежень, передбачених законодавством ЄС", – заявив він.

Що передувало

Президент Угорщини Орбан нещодавно відвідав Київ, де зустрівся з головою української держави Зеленським. Згодом він прибув з візитом до Москви на переговори з Путіним.

Після цього Віктор Орбан написав непублічний лист голові Європейської ради Шарлю Мішелю та головам держав – членів ЄС, у якому підсумував свої відвідини Києва та Москви. 

Своєю чергою президент Європейської ради Шарль Мішель зазначив, що він взяв до уваги думки та пропозиції Орбана, але хотів би вияснити ситуацію щодо п’яти ключових моментів.

Читайте також:
Орбан заявив, що його миротворча місія ще не закінчена Орбан заявив, що його миротворча місія ще не закінчена
Угорщина відкрила першу державну двомовну школу для українських дітей Угорщина відкрила першу державну двомовну школу для українських дітей
Угорщина лякає, що блокуватиме Україні фінансову допомогу ЄС, якщо та не відновить транзит російської нафти Угорщина лякає, що блокуватиме Україні фінансову допомогу ЄС, якщо та не відновить транзит російської нафти
Словаччина та Угорщина просять ЄС переконати Україну скасувати санкції проти Словаччина та Угорщина просять ЄС переконати Україну скасувати санкції проти "Лукойла": Погрожують припиненням постачання електрики