USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Удар по Харкову: Росія спрямувала на житловий масив міста модифіковані бомби

Росіяни вперше вдарили по Харкову керованим боєприпасом великого калібру
Харків
Харків після обстрілу 27.03.24
Джерело: Олег Синєгубов

Російська армія сьогодні, 27 березня, вперше завдала удару по Харкову за допомогою керованого боєприпасу. Внаслідок удару є руйнування двох п’ятиповерхівок, лікувальної установи, адмінбудівлі, місця загального користування. Від ще одного прильоту частково пошкоджена будівля навчального закладу. Загалом пошкоджено щонайменше 14 багатоповерхівок. Про це повідомив глава області Олег Синєгубов.

"Обстріл житлових будинків, ймовірно, здійснено боєприпасом УМПБ Д-30. Він достатньо потужний, за силою вибуху – середнє між авіабомбою та ракетою. Боєприпас калібром 30 см може літати на відстань до 90 км. Застосовують як і з літака, так і з РСЗВ "Смерч". Остаточна інформація – після експертизи", – уточнив глава Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Заступник начальника Головного управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов повідомив, що по Харкову вдарили авіабомбами – вперше з 2022 року. Під ударом – Шевченківський район.

"За інформацією, що перевіряється, ворог застосував дешевий аналог крилатої ракети. Це УМПБ Д-30 СН, що виготовлений на базі ФАБ-250", – сказав Болвінов.

Він заявив про два прильоти – перше влучання по загальноосвітній школі, друге – прямо посеред житлових будинків.

"Внаслідок авіаудару  загинув 59-річний чоловік, 19 громадян поранені. Серед поранених четверо дітей віком 3 місяці, 1 рік 8 місяців, 10 і 13 років. Пошкоджено 10 багатоквартирних будинків, два приватних домоволодіння, гуртожиток, гімназія, школа, будівля міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, приватні автомобілі, вихід з метро, лінії електропередачі", – зазначили в поліції Харківської області.

Реакція Зеленського

Президент України написав, що російський терор проти Харкова набуває особливої підлості.

"Намагання загнати понад мільйон людей у блекаут, постійні удари ракет і "Шахедів". Тепер – авіабомби. Просто по звичайній вулиці, по будинках, школі, звичайній цивільній інфраструктурі", – йдеться в повідомленні глави держави.

Зеленський наголосив, що серед постраждалих – дівчинка 2022 року народження, хлопчик 2023 року.

"Зміцнення української ППО, прискорення надання Україні F-16 – це життєво важливі завдання. Цьому немає і не може бути жодних раціональних пояснень – чому "Петріоти", яких у світі достатньо, досі не закривають небо Харкова та інших наших міст і громад, які страждають від російських терористів. Щодня працюємо заради того, щоб дати більше захисту життя наших людей, нашої України", – заявив президент.

Що відомо про УМПБ Д-30СН, якими РФ атакувала Харків

Універсальний міжвидовий плануючий боєприпас (УМПБ) діаметром 30 см та загальною масою 250 кг, яку часто плутають з масою бойової частини, – це проєкт дійсно універсального модуля планерування та корекції польоту (УМПК), до якого міг би кріпитися будь-який уражаючий елемент.

Відмінність проєкту УМПБ від нинішніх російських УМПК, застосовуваних на бомбах сімейства ФАБ та інших вільнопадаючих засобах ураження, полягала у тому, що він дійсно замислювався як універсальний, а не адаптований до кожного засобу ураження окремо.

Розробкою цього модуля зайнялися в Росії на рубежі 2010-х, але так і не довели проєкт до пуття. Зараз, мабуть, на хвилі успішного застосування УМПК було вирішено повернути до життя УМПБ.

Отже, УМПБ Д-30СН – це російська копія американської "розумної" бомби GBU-39/B SDB, яку і було взято російськими "кулібіними" за основу свого проєкту у 2010-х.

Проєкт симбіозу бомби та реактивного двигуна GBU-39/B SDB добре нам відомий під назвою GLSDB. По суті це авіаційна бомба GBU-39, схрещена з розгінним блоком від реактивного снаряда M26. Вона може запускатися як із РСЗВ М142 HIMARS, так і з М270. Дальність польоту GLSDB становить 170 км.

Але в міру перебування російського проєкту в анабіозі (і при проєктах США, що розвиваються) УМПБ було доповнено концепцією Powered JDAM.

Powered JDAM – це проєкт із встановленням на вільнопадаючу бомбу крім модуля планерування ще й реактивної силової установки у вигляді ТРД, що надавало засобу ураження якості реактивної ракети. На УМПБ Д-30СН турбореактивний двигун – підвісний, і його наявність дозволяє засобу ураження як збільшити дальність польоту, так і підвищити ефективність прориву ППО у ближній та середній зоні.

В іншому набір комплектації УМПБ Д-30СН досить стандартний для сучасних засобів ураження. Це крім бойової частини завадостійкий приймач супутникових сигналів "Комета", що у 2023 році почали широко застосовувати в дронах-камікадзе Shahed-131/136 у комплексі з блоками керування польотом B-101 і супутникової навігації Б-105.

Відповідно до можливостей УМПБ Д-30СН, його можуть застосовувати як авіаційні носії, так і РСЗВ, зокрема "Смерч" і "Торнадо-С".

Точна дальність застосування невідома, але не виключено, що вона може становити від 50 до 70 км. Принаймні ті випадки прильотів цього боєприпасу, які фіксувалися, були загалом за 30 км від лінії бойового зіткнення. З урахуванням буфера безпеки для пускової саме така дальність і може бути реальною.

Що примітно, деякі з цих боєприпасів, які застосовували з початку березня, не масово, але все ж таки не розірвалися після влучення. Це свідчить про низьку якість виробництва та, можливо, навіть відсутність технічного контролю дослідної продукції. Тобто її здають поспіхом, аврально.

Зважаючи на все вищевикладене про УМПБ Д-30СН, можна сказати, що цей засіб зараз проходить випробування в реальних бойових умовах. Говорити про масове виробництво поки що не доводиться, а високий показник дефективності боєприпасу підтверджує прискорений, не налагоджений процес їхнього виробництва. Проте з урахуванням характеристик і електронної компоненти, що застосовується, цей засіб ураження може стати в перспективі досить ефективним реактивним високоточним боєприпасом на середніх дистанціях.

Війська РФ останнім часом посилили обстріли України. За останні кілька днів по нашій країні завдали кілька масованих ударів. Під атакою неодноразово знаходився Харків. Зокрема, 22 березня окупанти завдали по ньому понад 15 ударів. Головною ціллю ворога стали енергетичні об'єкти.

Читайте також:
Стрілянина у Харкові: Чоловік на зупинці поранив трьох громадян Стрілянина у Харкові: Чоловік на зупинці поранив трьох громадян
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова
Кремль хоче перетворити Харків на Кремль хоче перетворити Харків на "сіру зону", непридатну для життя, – The Economist