USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Удар по ДніпроГЕС: Збитки вже становлять понад 140 млн гривень

Зафіксовано засмічення ґрунтів та пляму нафтопродуктів орієнтовною масою 0,5 тонни
Наслідки ракетного удару по ДніпроГЕС 22 березня

Наслідки ракетного удару по ДніпроГЕС 22 березня 2024 року

Джерело: Telegram-канал Прем‘єр-міністра України Шмигаля

Внаслідок російської масованої атаки по Дніпровській гідроелектростанції, що сталася цьогоріч 22 березня, довкіллю завдано збитків на понад 140 мільйонів гривень. Інформацію про це сьогодні, 27 березня, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

"Збиток навколишньому середовищу від влучання ворожих ракет у ДніпроГЕС зараз розрахований у 140 млн гривень. Збитки довкіллю – це не лише руйнування, забруднення води, а також вибухи, горіння, що має великий вплив на екосистему. Ця цифра може змінитися, але лише в бік збільшення", – сказав Стрілець в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Водночас він наголосив, що Держекоінспекція та Держводагентство здійснюють посилений моніторинг стану води біля ДніпроГЕС і нижче за течією, крім того, вживають усіх заходів щодо ліквідації наслідків атаки.

"Уже зараз можемо говорити, що завдання, щоб забруднена нафтопродуктами вода не потрапила в точку відбору її для населення, виконано. Ризиків немає. Можливо, за кілька днів вийдемо на нормальний рівень води загалом", – зазначив міністр.

Він також висловив думку, що пошкодження ДніпроГЕС унаслідок атаки не зашкодять пропуску весняної повені.

"Я впевнений у тому, що всі спрацюють злагоджено і синхронно, як і минулого року", – уточнив Стрілець.

Під час ефіру він зазначив, що з початку війни Держекоінспекція вже зафіксувала понад 4 тис. злочинів РФ проти довкілля, а обсяг відходів руйнування досяг 600 тис. тонн.

Як повідомлялося, унаслідок пошкодження ДніпроГЕС ракетним ударом РФ 22 березня, за даними Держекоінспекції, пляма нафтопродуктів орієнтовною масою 0,5 тонни рухається нижче за течією Дніпра. Наступного дня у воді, відібраній на правому березі, за 1,1 км від ГЕС, фіксували понаднормове забруднення нафтопродуктами в 1,1 раза і перевищення рівня заліза загального в 1,5 раза від нормативів для питних потреб.

Нагадаємо, у станцію було щонайменше вісім влучань, зокрема пошкоджено опору та підкранові балки ДніпроГЕС. Після цього на об'єкті почалася пожежа. Загалом Росія випустила по Запоріжжю щонайменше 20 ракет. ГЕС-2 певний період не зможе працювати або функціонуватиме в обмеженому режимі. Необхідно буде повністю відновлювати машинний зал та електричне обладнання станції.

Україна втратила ще близько 20% регулюючих потужностей унаслідок російських ударів по ДніпроГЕС. За даними Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України, збитки для Дніпра внаслідок російської ракетної атаки на ДніпроГЕС складають близько 159 тисяч гривень.

Днями генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота повідомив, що для того щоб відновити пошкоджену 22 березня російським ракетним ударом Дніпровську ГЕС у Запоріжжі, потрібні роки. Точні обсяги руйнувань наразі не встановлені через відсутність доступу до машинної зали ГЕС.

Читайте також:
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович