USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

На відновлення ДніпроГЕС потрібні роки, – глава Укргідроенерго

Наразі гребля ДніпроГЕС не пошкоджена, проте станція не працює, загрози прориву немає
ДніпроГЕС після атаки
ДніпроГЕС після атаки
Джерело: відкриті джерела

Для того щоб відновити пошкоджену 22 березня російським ракетним ударом Дніпровську ГЕС у Запоріжжі, потрібні роки. Точні обсяги руйнувань наразі не встановлені через відсутність доступу до машинної зали ГЕС, повідомив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

За його словами, досі не вийшло розібрати усі завали, оскільки перекриття і стіни з підкрановими балками похилилися на машинний зал. Щоб дістатися туди, треба демонтувати верхню частину машзалу.

"Щоб відновити станцію, потрібні роки – це не дні і не місяці, тому що понад шість ракет прилетіло саме у ГЕС-2, пошкоджено мостовий перехід, підкранові балки. Тому шкоди завдано великої", – сказав Сирота.

Він зазначив, що представники Укргідроенерго скоординували дії із Запорізькою ОВА, щоб залучити до ліквідації наслідків спеціалістів ДСНС. Гребля ДніпроГЕС не пошкоджена, проте станція не працює. Загрози прориву немає, додав глава Укргідроенерго.

Удар по ДніпроГЕС

22 березня Росія здійснила наймасштабнішу атаку на енергосистему України з моменту вторгнення, зокрема найсерйознішої атаки зазнала Дніпровська ГЕС, яка призупинила свою роботу.

У станцію було щонайменше вісім влучань, зокрема пошкоджено опору та підкранові балки ДніпроГЕС. Після цього на об'єкті почалася пожежа. Загалом Росія випустила по Запоріжжю щонайменше 20 ракет. ГЕС-2 певний період не зможе працювати або функціонуватиме в обмеженому режимі. Необхідно буде повністю відновлювати машинний зал та електричне обладнання станції.

Україна втратила ще близько 20% регулюючих потужностей унаслідок російських ударів по ДніпроГЕС. За даними Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України, збитки для Дніпра внаслідок російської ракетної атаки на ДніпроГЕС складають близько 159 тисяч гривень.

Читайте також:
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій