USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

В ООН хочуть піти на поступки РФ, аби та продовжила "зернову угоду"

Головна умова РФ - аби їй дозволили підключити Россільгоспбанк до системи SWIFT
зерно агропродукція
Джерело: відкриті джерела

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував президентові Росії Володимиру Путіну підключити підсанкційний Россельхозбанк до системи SWIFT в обмін на продовження зернової угоди. Про таке повідомляє Reuters.

"Мета полягає в тому, щоб усунути перешкоди, що впливають на фінансові операції через Россільгоспбанк, що є основною проблемою, висловленою Російською Федерацією, і одночасно забезпечити безперервний потік українського зерна через Чорне море", - заявив журналістам речник ООН Стефан Дюжаррік.

Він не надав жодних подробиць щодо цієї пропозиції, але додав, що Гутерріш співпрацює з усіма відповідними сторонами з цього питання і готовий продовжити обговорення своєї пропозиції з Росією.

До слова, раніше Financial Times повідомляло, що Європейський Союз обговорює пропозицію дозволити російському підсанкційному Россільгоспбанку створити дочірню компанію, яка б приєдналася до глобальної фінансової мережі SWIFT. Це розглядають як поступку РФ, аби та продовжила угоду щодо експорту зерна.

Такий план Москви, запропонований у ході переговорів за посередництва ООН, дозволить підрозділу банку займатися платежами, пов'язаними з експортом зерна, повідомляє газета з посиланням на анонімні джерела. Новому підрозділу буде дозволено використовувати глобальну систему обміну фінансовими повідомленнями SWIFT, яку було закрито для найбільших російських банків після вторгнення в Україну минулого року.

Нагадаємо, що у середині травня в Стамбулі завершилися багатосторонні перемовини за участю України, Туреччини, Росії та Організації Об’єднаних Націй щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи. Тоді Угоду про Чорноморський зерновий коридор було продовжено ще на два місяці – до 17 липня.  

Умови Кремля

Напередодні Міністерство закордонних справ Росії повідомило, що може не продовжувати зернову угоду, яка завершується 17 липня.

Так, в МЗС Росії повторили скарги на нібито невиконання п'яти вимог "зернової домовленості", без утілення яких погрожують припинити участь у Чорноморській зерновій ініціативі після 17 липня. 

Йдеться про:

  • підключення "Россельхозбанку" до SWIFT; 
  • постачання запчастин сільгосптехніки і сервісного обслуговування для неї; 
  • розблокування транспортної логістики та страхування; 
  • відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса";
  • зняття санкцій з російських компаній у сфері виробництва та перевезення сільгосппродукції і добрив.

У МЗС РФ також хочуть відновлення роботи аміакопроводу Тольятті - Одеса, в пошкодженні якого було обвинувачено "диверсантів".

Все про російську блокаду

Нагадаємо, 13 березня Росія заявила, що погодила продовження своєї частини "зернової угоди" лише на 60 днів, а не на 120, як передбачено в угоді 2022 року. 

"Російська сторона, відзначаючи пакетний характер запропонованих генсекретарем ООН Антоніу Гутеррешем стамбульських домовленостей, не заперечує проти чергового продовження Чорноморської ініціативи після закінчення другого терміну 18 березня, але тільки на 60 днів", – заявив тоді заступник глави МЗС РФ Сергій Вершинін.

Після цього Росія неодноразово блокувала роботу "зернового коридору". Зокрема, таке блокування відбулось 8 травня. РФ відмовилась реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції. На інспекцію в територіальних водах Туреччини очікували 90 суден, з яких 62 – це кораблі, які йдуть під завантаження. 

Україна, в свою чергу, виступила категорично проти такої ініціативи Росії щодо продовження "зернової угоди" лише на 60 днів. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков написав у Twitter, що це не відповідає угоді РФ з Туреччиною та ООН.

"Угода про Чорноморську зернову ініціативу передбачає продовження як мінімум на 120 днів, тому позиція Росії про продовження угоди лише на 60 днів суперечить документу, підписаному Туреччиною та ООН", – наголосив він.

19 травня РФ погодилася відновити вхідні інспекції лише у два порти з трьох, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков у бліцінтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Станом на ранок 19 травня стало відомо, що Росія погодилася відновити інспекції вхідного флоту до портів "Одеса" та "Чорноморськ", але відмовилася інспектувати судна, що прямують на порт "Південний", – сказав він.

При цьому уточнив, що 62 судна стоять у черзі, чекаючи на інспектування, і деякі з них – уже кілька місяців.

Втім, вже 21 травня стало відомо, що Російська Федерація продовжує блокувати вхідний флот на найбільш глибоководний порт "Південний", попри продовження "зернової ініціативи". Тоді про це повідомило Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури на Facebook-сторінці.

Зазначається, що 20 травня було погоджено провести інспекцію семи суден вхідного флоту на порти "Одеса" та "Чорноморськ", але провели лише 2. Всі заявлені на порт "Південний" Росія знов викреслила.

21 травня заплановано лише чотири інспекції, але знов без суден на порт "Південний".

"Деструктивну політику щодо порту "Південний" Росія здійснює вже майже місяць. Наразі на території порту розташовано більше 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу. Має бути завантажено 26 суден", – йдеться в повідомленні.

Своєю поведінкою Росія зменшує ефективність "зернової угоди" й експорту. Адже порт "Південний" є найбільшим портом за пропускною здатністю і його виключення суттєво вплине на зменшення експортних обсягів. 

Про "зернову ініціативу"

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім почали продовжувати кожного разу ще на 120 днів. 

Крім того, 26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine ("Зерно з України"). Її метою стане забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

Станом на кінець січня Україна вже відправила 675 суден із вантажем в 18,4 млн тонн. Частка Африки становить 2,3 млн тонн, Азії – 5,1 млн тонн, Європи – 7,5 млн тонн, Близького Сходу – 3,4 млн тонн.

Читайте також:
Голод і продовольча криза: Африці бракує Голод і продовольча криза: Африці бракує "безкоштовного" зерна із Росії
ЄС посилить перевірки імпорту зерна з України через протести на кордоні ЄС посилить перевірки імпорту зерна з України через протести на кордоні
Україна продовжила транспортний безвіз із Туреччиною Україна продовжила транспортний безвіз із Туреччиною
Поляки анонсували протести на кордоні з Литвою Поляки анонсували протести на кордоні з Литвою