USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Сенат США вимагає провести розслідування щодо Ілона Маска та блокування доступу Starlink для України

Звіти про використання Starlink виявили "серйозні проблеми відповідальності щодо національної безпеки, і комітет займається цим питанням"
Ілон Маск
Ілон Маск
Джерело: відкриті джерела

Голова комітету Сенату США зі збройних сил Джек Рід хоче розпочати розслідування щодо дій компанії SpaceX в Україні. Це сталося на фоні повідомлень про те, що Ілон Маск заблокував українським військовим доступ до інтернет-сервісів Starlink. Про це повідомляє Bloomberg.

Ідеться про те, що Джек Рід у заяві в четвер сказав, що звіти про використання Starlink виявили "серйозні проблеми відповідальності щодо національної безпеки, і комітет займається цим питанням".

"Комітет уважно досліджує це питання з усіх боків", – зазначив він.

Рід також зауважив, що комітет розглядатиме ширший ринок супутникового зв’язку, державні контракти та "важливу роль, яку тут відіграли пан Маск і його компанія".

"Ані Ілон Маск, ані будь-який приватний громадянин не можуть мати останнє слово, коли йдеться про національну безпеку США", – уточнив Рід.

Інші сенатори-демократи в комітеті, в тому числі Жанна Шахін з Нью-Гемпширу та Елізабет Уоррен з Массачусетсу, вимагали від Міністерства оборони відповіді на те, чому саме Маск, а не урядовець США, вирішував, коли Україна може використовувати супутникову мережу, ідеться у повідомленні.

"Раніше цього тижня Маск заявив в All-In Podcast, що він би продовжив Starlink для українців у Криму, якби президент Джо Байден доручив йому це зробити, але такої директиви не було. У подкасті Маск сказав, що Starlink спочатку був вимкнений у Криму через санкції США проти Росії. На момент запиту України минулого року Маск не отримував жодного фінансування від США для діяльності Starlink в Україні, хоча зараз вона підтримується коштами Пентагона", – зазначають в Bloomberg.

Тепер Шахін і Воррен планують надіслати листа міністру оборони Ллойду Остіну з проханням надати подробиці про роботу Starlink і Маска в Україні, сказав помічник Конгресу, який побажав залишитися неназваним для обговорення внутрішніх дискусій. За його словами, комісія ще не починає офіційне розслідування, а скоріше збирає інформацію.

У короткому інтерв’ю Шахін розповіла, що запитувала представників адміністрації під час секретних брифінгів про контроль за використанням Starlink в Україні та не отримала відповіді, додали у виданні.

Передісторія

Раніше ми повідомляли, що Американський мільярдер і винахідник Ілон Маск таємно звелів своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв'язку Starlink біля узбережжя Криму минулого року, щоб перешкодити українській атаці на російський військово-морський флот. Про це йдеться в одному з уривків нової біографії багатія.

Зазначалося, що рішення Маска було зумовлене гострим страхом, що Росія відповість ядерною зброєю на український напад на Крим, і боязню, викликаною розмовою Маска з високопоставленими російськими чиновниками.

Новини за темою: Маск про роботу Starlink в Україні: Ми не допустимо ескалації конфлікту, що може призвести до Третьої світової війни

Згодом очільник SpaceX прокоментував скандал, який виник через його відмову підтримати у 2022 році військову операцію ЗСУ проти Чорноморського флоту Росії в окупованому Криму.

За його словами, система Starlink у цьому районі й так не була доступна. При цьому він визнав, що отримав від України екстрений запит активувати зв'язок по всьому шляху до Севастополя, але відповів відмовою.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі