USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Раді з'явився підкомітет з питань деколонізації

Очільником комітету став Роман Лозинський
декомунізація в Полтаві
Демонтаж пам'ятника Пушкіну в Полтаві
Джерело: Декомунізація. Україна.

У Комітеті державної влади Верховної Ради утворено підкомітет з питань деколонізації. Про це інформує пресслужба парламенту.

"Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув на своєму засіданні пропозиції органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій населених пунктів та рекомендації Українського інституту національної пам’яті, Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування окремих населених пунктів Дніпропетровської та Миколаївської областей, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови, у зв’язку з необхідністю приведення їх назв у відповідність із вимогами Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що після вивчення позицій місцевих органів влади, військових адміністрацій та експертів, комітет прийняв рішення утворити підкомітет з питань деколонізації. Його очолив перший заступник голови комітету Роман Лозинський.

Комітет займатиметься:

  • питаннями щодо ліквідації символіки комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму;
  • ліквідацією символіки російської імперської політики в Україні;
  • вилученням з публічного простору назв населених пунктів, які не відповідають стандартам державної мови;
  • найменуваннями і перейменуваннями населених пунктів і районів;
  • іншими питаннями, з опрацювання яких комітет не є головним.

"Закон про деколонізацію встановив чітку процедуру перейменування населених пунктів, які не відповідають законодавству, а також строки ухвалення таких рішень. Багато місцевих рад провели консультації з мешканцями і надали свої пропозиції нових назв. Підкомітет з деколонізації планує їх враховувати. Але окремі ради вирішили, що цей закон не для них, і вони не будуть його виконувати. Для керівників таких громад мушу нагадати, що закон не містить норм щодо можливості залишити існуючу назву населеного пункту, яка пов’язана із символікою російської імперської політики", – зазначив Лозинський.

Декомунізація в Україні

Нагадаємо, війна в Україні триває з 2014 року. 24 лютого 2022 року відбулося повномасштабне вторгнення РФ на територію України. Тому не дивно, що в українському суспільстві зростає ненависть до всього, що пов'язано з країною-окупантом.

З вересня минулого року Міністерство культури та інформаційної політики України ініціювало урядове рішення щодо вилучення пам’ятників Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. 

Раніше ми повідомляли, що Полтавська область разом з Харківською опинилися на п’ятому місці у всеукраїнському рейтингу з демонтованих російських та радянських символів.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат