USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

У Раді зареєстрували законопроєкти про постмортальне батьківство для військових

Наразі тексти обох законопроєктів на сайті Ради відсутні
кріобанки
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти щодо визначення права розпорядження репродуктивними клітинами у разі загибелі (визнання померлим) їх власника. Вони, зокрема, регулюють проблему постмортального батьківства для військових.

Так, документ №10437 вносить зміни до законодавства щодо забезпечення права військовослужбовця на біологічне батьківство (материнство), який визначить право розпоряджатися репродуктивними клітинами в разі загибелі або визнання померлим їхнього власника.

Авторами документа виступають 13 депутатів різних фракцій.

Ще один законопроєкт – №10438 – зареєстрував депутат фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу. Він передбачає зміни до законодавства для розв'язання питання збереження та використання репродуктивних клітин загиблих/померлих учасників війни.

Наразі тексти обох законопроєктів на сайті Ради відсутні.

Нагадаємо

У березні 2023 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №8011. Він дає можливість на державному рівні закріпити право на забір і подальше використання статевих клітин українськими військовими, якщо ті через поранення, травму або контузію втратили репродуктивну функцію. А в листопаді закон був прийнятий. Перед Новим роком його підписав президент Володимир Зеленський.

26 січня народний депутат, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький розповів, що Рада внесе правки в законопроєкт, згідно з яким репродуктивні клітини військових зберігатимуться навіть після їхньої загибелі.

Скандал з репродуктивним матеріалом військових

В Україні виник скандал навколо ухваленого закону, згідно з яким після смерті військового, його репродуктивний матеріал, що зберігається в клініках, призначений до утилізації з березня.

Питання постало після того, як вдовам загиблих українських військових стали відмовляти у можливості завагітніти, використавши їхню сперму. 

Мережею поширились інформація, що відмова, ймовірно, може бути через те, що держава не хоче надавати пільги дітям загиблих військовослужбовців.

Читайте також:
Рада розгляне законопроєкт про економічне бронювання у серпні-вересні Рада розгляне законопроєкт про економічне бронювання у серпні-вересні
Рада пішла на канікули, однак збереться, коли треба буде проголосувати за заборону УПЦ МП Рада пішла на канікули, однак збереться, коли треба буде проголосувати за заборону УПЦ МП
Нардепи декриміналізували крадіжки вартістю до 3028 гривень Нардепи декриміналізували крадіжки вартістю до 3028 гривень
В Україні можуть значно зрости податки В Україні можуть значно зрости податки