USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Польщі правоохоронці затримали ексглаву МВС Камінського та його заступника: Їм загрожує в'язниця

Політиків затримали на території президентського палацу
ексміністр внутрішніх справ Маріуш Камінський
Ексміністр внутрішніх справ Маріуш Камінський
Джерело: Reuters

У президентському палаці Польщі поліцейські затримали ексміністра внутрішніх справ Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка. Про це повідомляє TVN24.

"Постанову суду поліція отримала сьогодні (9 січня, – ред.) вранці. За наявною в мене інформацією, ексдепутати залишалися в Офісі президента ще до того, як поліція отримала документи з суду... Затримані згідно з постановою суду", – написав заступник голови МВС Польщі Чеслав Мрочек.

Перед цим прем'єр-міністр Дональд Туск, висловлюючись про інформацію про перебування фігурантів у президентському палаці, закликав главу держави Анджея Дуду не перешкоджати правосуддю. Також повідомлялося, що представники правоохоронних органів перевіряли автомобілі, які виїжджали з будівлі, у пошуках засуджених політиків.

За даними журналістів, Вонсіка і Камінського затримали на території президентського палацу близько 19:30. У цей час Дуда вирушив на проведення зустрічі з лідеркою білоруської опозиції Світланою Тихановською.

Як пише Reuters, на тлі затримання двох польських політиків перед президентським палацом зібралися сотні протестувальників за ініціативою партії "Право і справедливість", членами якої є Камінський і Вонсік. Натовп скандував "Свободу політв'язням" і "Ганьба!".

За що затримано політиків?

Ексміністра внутрішніх справ Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка у грудні 2023 року засудили до двох років ув'язнення за так званою "земельною справою" в Мазурському воєводстві.

У 2015 році, незабаром після того як партія PiS прийшла до влади, Анджей Дуда здійснив акт помилування щодо Камінського, раніше засудженого за зловживання владою на попередній посаді голови Центрального антикорупційного бюро Польщі. Цей крок дозволив Камінському обійняти посаду міністра внутрішніх справ.

Нагадаємо, раніше в Україні чинний нардеп, екскерівник Управління справами апарату ВРУ та колишні посадовці держпідприємства намагалися незаконно заволодіти землею та майном "Держбудкомбінату".

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців