USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 3 2 3 9 0 (+840)
USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90

У Молдові десятки тисяч людей вийшли на мітинг за євроінтеграцію

Серед мітингарів були президент Молдови Мая Санду, посол США в Молдові Кент Логсдон і глава Європейського парламенту Роберта Мецола
Молдова мітинг
Джерело: Роберта Метсола

У Молдові 21 травня десятки тисяч людей вийшли на акцію, щоб підтримати майбутнє країни у Європейському Союзі. Опозиція теж провела мітинги в кількох містах, але туди прийшло менше людей, пише NewsMaker.

Так, за підрахунками поліції, на проєвропейську акцію в Кишиневі прийшли приблизно 75 тисяч людей. Там були присутні президент Молдови Мая Санду, посол США в Молдові Кент Логсдон і глава Європейського парламенту Роберта Мецола.

"Мецола приїхала в Молдову спеціально для участі в цьому заході. А ось Санду виступала перед людьми п'ятьма мовами, зокрема українською. Учасники мітингу схвалили резолюцію, в якій наголосили, що Молдова прагне стати повноправною частиною ЄС", – йдеться у повідомленні.

Крім того, мітингарі зазначили в резолюції, що ціль вступити в Євросоюз потрібно прописати у Конституції, а переговори про вступ варто розпочати якомога швидше. А ще протестувальники наголосили, що потрібно завершити взаємопідключення енергомереж Молдови та ЄС.

Протести опозиції

Паралельно з цим опозиційна проросійська партія "Шор" організувала протести і заявила, що зовнішньополітичний курс країни має обирати народ, а не влада.

"Ми хочемо, щоб голос народу почули. Нинішня влада дозволяє собі ухвалювати рішення від імені народу, попри незліченні протести та невдоволення народу. Уся країна зібралася на цих мітингах, щоб сказати, що вони проти цієї влади і хочуть самостійно визначати напрямок розвитку Молдови", – сказав депутат від партії "Шор" Вадим Фотеску.

На ці мітинги прийшло менше людей, ніж на зібрання у Кишиневі. "Шор" називав цифру в 60 тисяч людей, проте в поліції підрахували, що їх було щонайбільше 5,5 тисячі.

Мітинг опозиції
Джерело: відкриті джерела

Раніше

Нещодавно спікер парламенту Молдови Ігор Гросу зібрався ініціювати процедуру, яка дозволить країні вийти з міжпарламентської асамблеї СНД, що стане першим кроком до повного виходу з організації. Про це пише видання Newsmaker.

"Як голова парламенту я оголошую, що ініціював процедуру виходу Молдови з Міжпарламентської асамблеї СНД", – зазначив Гросу.

Спікер обговорив ініціативу з громадянами, парламентською фракцією партії влади "Дія і солідарність" (PAS), а також із президенткою Маєю Санду. Гросу зазначив, що має намір повідомити про свою ініціативу прем'єр-міністру Доріну Речану і підготувати законопроєкт до наступного засідання Постійного бюро парламенту.

Він наголосив, що після того, як засновник СНД Росія варварськи напала на Україну, ця організація більше не може називатися спільнотою.

До речі, у червні минулого року Україна і Молдова отримали статус кандидата в члени ЄС.

Читайте також:
Польські фермери блокуватимуть кордон з Німеччиною Польські фермери блокуватимуть кордон з Німеччиною
Єврокомісія погодилася на одну з вимог польських протестувальників, - Туск Єврокомісія погодилася на одну з вимог польських протестувальників, - Туск
Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України
В ЄС готові піти на поступки, щоб зупинити протести фермерів в європейських країнах В ЄС готові піти на поступки, щоб зупинити протести фермерів в європейських країнах