USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Міносвіти пояснили особливості вступної кампанії 2024 року

До переліку обов'язкових предметів повертається історія України
школа
Джерело: відкриті джерела

Абітурієнти під час вступної кампанії 2024 року складатимуть іспити по-новому. Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр освіти Оксен Лісовий.

Що зміниться для вступників

Формат вступних іспитів:

Це національний мультипредметний тест (НМТ), який міститиме чотири предмети (три обов’язкові та один – на вибір).

Новини за темою: Освітяни назвали найпопулярніші цьогоріч виші серед українських вступників

В умовах війни НМТ, на думку міністра, – це найбільш оптимальний варіант вступних іспитів, який забезпечує рівні умови для кожного вступника, незалежно від місця його перебування.

До переліку обов’язкових предметів додано історію України. Однак вона охоплюватиме період з XVI століття.

"Ми чудово розуміємо, що у країні війна, яка вносить свої корективи у можливість вступників готуватися. Відсутність очного навчання, повітряні тривоги та вимкнення світла… Саме тому у 2024 році програма тестування з історії України охоплюватиме лише період XVI–ХХІ ст. Адже так, у країні війна, і саме цей історичний період є дуже важливим для формування у молоді цілісного розуміння нашого минулого та його зв’язку із сьогоденням", – йдеться у повідомленні.

Тестування відбуватиметься протягом одного дня із перервою.

Воно буде так:

Два предмети по 60 хвилин, перерва і ще два предмети по 60 хвилин.

"Це дійсно може бути важко. Але чому так? Бо це дає можливість вступникові з’явитися у пункті тестування лише один раз. Не потрібно двічі витрачати час на дорогу, особливо актуально це для тих, хто змушений їхати до сусіднього населеного пункту. Безпека та рівні умови – наш пріоритет", – додав Лісовий.

Новини за темою: Вища освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки для уникнення мобілізації, – Лісовий

Міністр уточнив, що відповідний законопроєкт вже на реєстрації у Верховній Раді.

Також, за його словами, відомство формує нову модель Державної підсумкової атестації (ДПА).

Однак у 2024 році атестацію у 9-х та 11-х класах ще не проводитимуть, водночас Український центр оцінювання якості освіти планує зробити пілотну ДПА у деяких чотирьох класах.

"Важливо, що це жодним чином не впливатиме на подальше навчання учнів. Атестація потрібна для моніторингу якості освіти та у разі потреби – коригування освітньої політики", – наголосив міністр освіти.

Читайте також:
Хлопців і дівчат не розподілятимуть на предметі Хлопців і дівчат не розподілятимуть на предметі "Захист України": Нардепи підтримали законопроєкт
Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами
Школярі мають навчатись 12 класів, бо університет – це місце освіти дорослих, – заступник очільника МОН Школярі мають навчатись 12 класів, бо університет – це місце освіти дорослих, – заступник очільника МОН
В Україні можуть закрити школи із низькою кількістю учнів: В МОН дали роз’яснення В Україні можуть закрити школи із низькою кількістю учнів: В МОН дали роз’яснення