USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Освітяни назвали найпопулярніші цьогоріч виші серед українських вступників

До закладів вищої освіти надійшло понад 1 млн 140 тисяч заяв від вступників
студенти

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Освітяни назвали найпопулярніші цьогоріч заклади навчання в Україні серед вступників. Виші визначали за кількістю заяв від абітурієнтів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, повідомляє інформаційна система "Вступ.ОСВІТА.UA".

Так, до закладів вищої освіти цьогоріч подали понад 1 млн 140 тисяч заяв від вступників. У тому числі 720 тис. 792 заяв подали абітурієнти, які вступають на основі повної загальної середньої освіти (11 класів - ред.) для здобуття рівнів бакалавра та медичного магістра за всіма формами навчання.

"Цьогорічними лідерами за кількістю заяв від абітурієнтів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, є два львівські заклади вищої освіти. Перше місце має Львівська політехніка, а на другій сходинці розташувався Львівський національний університет ім. Франка. Наступні три місця посіли столичні виші: третя позиція – у Київського національного університету ім. Шевченка, а четверте - Київський політехнічний інститут ім. Сікорського, п'яте – Національний авіаційний університет", - йдеться у повідомленні.

Також до двадцятки лідерів за кількістю поданих заяв увійшли заклади вищої освіти Чернівців, Івано-Франківська, Харкова, Ужгорода, Дніпра та Луцька.

Найпопулярніші спеціальності:

  • "Право";
  • "Психологія";
  • "Філологія";
  • "Комп'ютерні науки";
  • "Менеджмент".

Найменш популярними виявилися такі: "Суднобудування", "Богослов'я", "Освітні, педагогічні науки", "Громадське здоров’я", "Релігієзнавство".

Також 78 тис. 680 вступників отримали рекомендації до зарахування на бюджет. Аби встигнути зарахуватися за отриманою рекомендацією, необхідно до 18:00 8 серпня:

  • підтвердити вибір місця навчання (онлайн або в закладі освіти);
  • виконати вимоги до зарахування (онлайн/офлайн надати копії необхідних документів);
  • укласти договір про навчання між закладом освіти і вступником (за участю батьків або законних представників – для неповнолітніх вступників).
Новини за темою: Кабмін збільшив кількість бюджетних місць для медиків та соцпрацівників у вишах

Що відомо про вступну кампанію-2023

У 2023 було дві сесії НМТ-2023: основна й додаткова. Основна відбулася протягом 5–23 червня, додаткова - протягом 11–24 липня.

Участь у додатковій сесії могли взяти ті абітурієнти, яким через поважні причини не вдалося складати тести під час основної.

НМТ містив завдання з трьох предметів. Два обов'язкові – українська мова, математика – та один предмет на вибір – історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, фізика, хімія.

Тести випускники складали в спеціально обладнаних комп'ютерних аудиторіях навчальних закладів – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ). Ці заклади створили як в Україні, так і в деяких країнах за кордоном.

Офіційні результати НМТ за шкалою 100–200 балів розмістили до 28 червня у персональному електронному кабінеті вступника.

Детальніше про цьогорічну кампанію ми розбиралися в матеріалі.

Новини за темою: В українських вишах запроваджують новий курс задля подолання корупції
Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен