USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У міністра енергетики Германа Галущенка НАБУ проводило обшуки, – журналіст

Підставою для цього стала справа заступника міністра Олександра Хейла, якого впіймали на хабарі
Герман Галущенко
Герман Галущенко
Джерело: відкриті джерела

У міністра енергетики Германа Галущенка Національне антикорупційне бюро України днями проводило обшуки. Детективи завітали додому й на роботу, повідомляє журналіст Юрій Ніколов з посиланням на джерела в енергогалузі.

Журналіст зазначає, що підставою для цього стала справа проти його заступника Олександра Хейла, якого нещодавно впіймали на хабарі.

Ймовірно, через це, припускає Ніколов, Галущенко й не прийшов на доповідь у Верховну Раду, куди його викликали нардепи для пояснень у "сприянні" боротьбі з корупцією. Мовляв, "сам став об'єктом НАБУ".

"Ба більше, з обставин корупційної справи Хейла було цілком зрозуміло, що під дахом Міненерго діє цілком організована система корупційних потоків. Наприклад, як можна вимагати хабар у пів мільйона доларів кешем з державної шахти на Волині за те, щоб на неї перевезти комбайни з донецьких шахт, які ось-ось окупують? Тобто питання не про цинізм, а про те – звідки там кеш взагалі, якщо державна шахта має віддавати все своє вугілля безготівкою міністерському власнику?" – пише Ніколов.

Новини за темою: Корупція, брехня, недбалість та бажання вислужитися: Чому має піти міністр енергетики Галущенко

Скандал в Міненерго

Слід нагадати, що 12 серпня інформаційним простором швидко поширилося повідомлення правоохоронців, що на хабарі затримали заступника міністра енергетики Олександра Хейла".

Тоді в Службі безпеки України та Міненерго зазначали, що нібито затримання сталось за підтримки міністра Германа Галущенка. Проте ні в САП, ні в НАБУ, які проводили затримання, про це не повідомляли.

Журналіст Юрій Ніколов писав, що затримання Хейла взагалі було за кілька днів до вказаної дати – 10 серпня. Саме тоді у відомстві вперше й дізналися, що їхнього колегу затримали.

Ніколов зауважував, що "Хейло є стовідсотковою креатурою міністра Галущенка і смотрящего за ним радника Ігоря Миронюка". І до повномасштабного вторгнення РФ він крутився на керівних посадах в різних енергокомпаніях – і приватних, і державних. У 2022 році Галущенко покликав його очолити ДП "Укрвугілля". А минулої осені піднявся до "вугільного" заступника міністра.

Уже з цієї посади, наголошував журналіст "збирав бабулєси за те, чому насправді мав допомагати – рятувати державне майно від окупантів".

Йшлося також про те, що історія із затриманням Хейла не була вигідна міністру і в міністерстві, ймовірно, вигадали історію про сприяння Галущенка в цьому викритті.

Читайте також:
Галущенко про ситуацію в енергосистемі: Наступна зима буде складнішою, ніж попередня Галущенко про ситуацію в енергосистемі: Наступна зима буде складнішою, ніж попередня
Хабар на пів мільйона: Ексзаступника міністра енергетики Хейла відправили під варту з правом на заставу Хабар на пів мільйона: Ексзаступника міністра енергетики Хейла відправили під варту з правом на заставу
Скандал в Міненерго: Як з'явилась історія про нібито підтримку Галущенка у затриманні його заступника-хабарника? Скандал в Міненерго: Як з'явилась історія про нібито підтримку Галущенка у затриманні його заступника-хабарника?
Головою НКРЕКП став ексзаступник міністра енергетики Юрій Власенко Головою НКРЕКП став ексзаступник міністра енергетики Юрій Власенко