USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У Львові виконали першу в Україні операцію на серці за допомогою робота Da Vinci

Таке втручання започаткувало новий етап у розвитку української кардіохірургії – роботизований
У Львові провели унікальну операцію на серці за допомогою робота Da Vinci
У Львові провели унікальну операцію на серці за допомогою робота Da Vinci
Джерело: Перше медичне об'єднання Львова

Львівські хірурги виконали унікальну операцію за допомогою робота Da Vinci і врятували життя чоловіка із передінфарктним станом. Таким чином вони започаткували новий етап у розвитку української кардіохірургії – роботизований. Про це повідомляє Перше медичне об'єднання Львова.

Пацієнтом став 44-річний Сергій Шаріков з Волині. Торік у чоловіка з’явилась задишка та пекучий біль в ділянці серця. Він звернувся за допомогою до лікарів. Ті виявили у Сергія стенокардію, що виникла внаслідок порушення кровопостачання міокарда, та призначили медикаментозне лікування. Воно подіяло і на деякий час симптоми зникли, однак вже за кілька місяців консервативне лікування не допомагало.

"Я мав настільки пекучий біль і задишку, що не міг піднятися на третій поверх. Про фізичні навантаження взагалі забув. Я навіть не міг допомогти дружині донести важкі пакети від магазину до машини – це вже було мені не під силу", – розповів Сергій Шаріков. 

Після погіршення стану чоловік звернувся за допомогою до спеціалістів Лікарні Святого Пантелеймона. Лікарі провели йому коронарографію та встановили діагноз – ішемічна хвороба серця.

"На момент звернення одна із головних артерій у серці Сергія була звужена аж на 80%. Відповідно кровопостачання цією судиною було вже майже відсутнє. Такий стан лікарі називають передінфарктним. Пацієнт потребував термінової операції на серці", – розповіли медики. 

Лікарі ухвалили рішення оперувати Сергія за допомогою робота Da Vinci.

"Такий спосіб втручання має низку переваг: маленькі проколи замість великих розрізів, точність виконання та швидка реабілітація. Попри це ще ніхто в Україні не виконував операцій на серці із застосуванням робота-хірурга. Наші спеціалісти наважилися стати першопрохідцями і майже рік готувалися до проведення такого втручання. Спеціально для цього вони стажувалися у провідних клініках США та Європи", – йдеться у повідомленні. 

Так Сергій став першим в Україні пацієнтом, якому виконали операцію на серці за допомогою робота. Через чотири маленькі проколи наші кардіохірурги дісталися до серцевого м'яза чоловіка, відділили артерію від волокон міокарда, звільнили судину і таким чином – відновили повноцінне кровопостачання.

Операція тривала три години та минула успішно. Вже на четвертуту добу Сергій поїхав додому.

"Наша команда дуже щаслива! Це був довгий шлях до проведення такого втручання, але ми впорались. І нині ми вже готуємось до наступного роботичного втручання на серці. Таким чином ми зараз на шляху до розвитку роботичної кардіохірургії в Україні", – поділився керівник Центру серця та судин Лікарні Святого Пантелеймона Роман Домашич.

Також нагадаємо, що в Україні вперше провели операції з імплантації клітин дітям із порушенням рухливості кінцівок. Операції були проведені у Львові італійським хірургом Роберто Брамбіллою та ортопедами-травматологами дитячої лікарні Святого Миколая.

Читайте також:
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними