USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Києві викрили "детективне агентство", яке продавало інформацію про українців, – СБУ

Одне так зване "досьє" зловмисники продавали в середньому за 200 доларів
СБУ
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України викрила в Києві "детективне агентство", яке продавало інформацію про особисте життя місцевих громадян. Про це повідомляють на сайті СБУ.

Правоохоронці викрили детективне агентство, яке продавало інформацію із закритих баз даних правоохоронних органів і незаконно стежило за громадянами.

Як виявилося, організатором протиправної діяльності був експосадовець розформованої міліції.

"У 2009 році він звільнився зі служби та заснував власне агентство з надання детективних послуг. Під прикриттям легального бізнесу фігурант виконував замовлення своїх клієнтів зі збору конфіденційної інформації на жителів різних регіонів України. Серед таких відомостей були адреси проживання, номери автомобілів і мобільних телефонів громадян, а також відомості про перетин держкордону", – розповіли в СБУ.

За даними спецслужби, середня вартість одного "досьє" становила 200 доларів США. Сума залежала від обсягу зібраної інформації.

Там також додали, що для отримання персональних даних так званий детектив залучив свого знайомого, який мав доступ до інформаційних баз правоохоронного органу.

Крім того, власник "детективного агентства" приймав замовлення на негласне стеження за людьми. Оплату за "послуги" отримував на банківську карту свого близького родича.

Наразі "детективу" повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 361-2 Кримінального кодексу України (несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, що зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації).

Його спільника – чиновника поліції – відсторонено від служби. Його підозрюють за ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України (несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї).

Нагадаємо, контррозвідка Служби безпеки затримала російську інформаторку, яка коригувала повітряну атаку РФ по Сумах у ніч на 7 вересня цього року. Для удару окупанти застосували ракети та дрони-камікадзе типу "Шахед".

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри