USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

У Кабміні хочуть підвищити ПДВ та військовий збір від 1,5% до 5%, – ЗМІ

До Верховної Ради відповідний законопроєкт може потрапити наприкінці червня – початку липня
Податки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Кабмін працює над законопроєктом про підвищення податків. Зміни стосуються ПДВ та військового збору, який можуть не лише підвищити, а й запровадити для ФОПів на спрощеній системі оподаткування. Про це пише Forbes із посиланням на чотирьох депутатів із фінансово-економічного блоку Ради та високопосадовця Кабміну.

Як планують збільшувати податки?

Йдеться про зростання ПДВ, військового збору, а також запровадження його для ФОПів, що працюють на спрощеній системі оподаткування. Про це розповіли виданню троє депутатів із фінансово-економічного блоку Верховної Ради. 

"Військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%, кажуть троє депутатів Ради. Аналогічну ставку податку в 5% можуть запровадити й для ФОПів, стверджують двоє депутатів із фінансового-економічного блоку", – йдеться у матеріалі.

Двоє депутатів розповіли, що про рівень зростання ПДВ ще йдуть дискусії. Ймовірне збільшення – на 2–3%, додав один зі співрозмовників.  

Зміни не є фінальними, дискусія щодо них ще триває, кажуть четверо співрозмовників у Раді та Кабміні. 

Причини для збільшення податків

Як розповіли двоє співрозмовників видання та посадовець в уряді, ключова причина для такого кроку – збільшення військових потреб.

На додаткову мобілізацію потрібно близько 300 млрд гривень, прогнозувала голова бюджетного комітету Роксолана Підласа наприкінці січня. І навіть без урахування мобілізації потрібно 400 млрд гривень на закупівлю та ремонт військової техніки, зазначала вона. 

Один зі співрозмовників із фінансового комітету Ради оцінює потреби бюджету в 400–500 млрд гривень. Міністр фінансів Сергій Марченко оцінив бюджетний розрив через військові видатки дещо менше – у 5 млрд доларів, що за нинішнім курсом складає близько 200 млрд гривень.  

На запитання щодо можливого збільшення податків Марченко не дав конкретної відповіді, уточнивши, що це питання вирішуватиметься найближчим часом.

"Треба спочатку правильно прорахувати. Тут немає одного магічного рішення, наприклад підвищити військовий збір", - сказав очільник Мінфіну.

Скільки може отримати бюджет?

За розрахунками Forbes, підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% для найманих працівників (без урахування можливого запровадження військового збору для ФОПів) може принести бюджету додатково 90–100 млрд гривень на рік.

Водночас підвищення ставки ПДВ на 1 відсотковий пункт додасть близько 40 млрд гривень річних доходів до бюджету. У разі підвищення ПДВ на 2 в. п. чи 3 в. п., доходи до бюджету можуть зрости на 70–80 млрд гривень та 100–120 млрд гривень відповідно.  

"Проте підвищення ставки ПДВ пригнічує споживання, тому збільшення надходжень зазвичай не є прямо пропорційним зростанню ставки податку. Посилення податкового тиску також може посилити мотивацію до ухилення від оподаткування", – наголошують автори.

За такими розрахунками максимальна сума надходжень може становити близько 200 млрд гривень, або 2,5–2,7% ВВП без урахування можливого впровадження військового збору для ФОПів.

Якщо уряд таки вирішить запровадити 5% військового збору на доходи ФОПів III групи, їхнє податкове навантаження збільшиться удвічі. 

Коли можуть ухвалити підвищення податків? 

До Верховної Ради відповідний законопроєкт може потрапити наприкінці червня – початку липня, кажуть двоє депутатів із фінансово-економічного блоку.

Навіть якщо документ ухвалять швидко, запрацюють нові ставки податків не раніше вересня, вважає один з них.

"У кращому разі його внесуть у червні, далі два читання та підпис президента – набуде чинності не раніше серпня", – пояснює він.

Раніше ми повідомляли, що уряд планує збільшити надходження до бюджету й у зв’язку із цим готує відповідний законопроєкт. Зазначалося, що зокрема можуть збільшити військовий збір для приватних підприємців (ФОПів).

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Зеленський Зеленський "втомився" від Шмигаля і збирається його звільнити
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти