USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні може збільшитись військовий збір для ФОП: Уряд готує законопроєкт

Проєкт може надійти до Ради вже у березні
Кабмін
Джерело: відкриті джерела

Уряд планує збільшити надходження до бюджету, у зв’язку з цим вже готує відповідний законопроєкт. Про це повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в ефірі телемарафону.

Зокрема, можуть збільшити військовий збір для приватних підприємців (ФОП), на скільки – поки невідомо. Проєкт може надійти до Ради вже у березні.

Нардеп зазначив, що Міністерство фінансів уже працює над збільшенням доходів державного бюджету на 44 мільярди гривень. Уряд має наміри запровадити сплату військового збору для ФОП та юридичних платників єдиного податку, а також для певних видів операцій з нерухомим майном та ювелірними виробами.

Що каже Мінфін?

Мобілізація додаткових доходів державного бюджету України на 2024 рік передбачає заходи зі збільшення надходжень від військових, акцизних зборів і запровадження щомісячної сплати авансових внесків із податку на прибуток підприємствами, що здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі пальним. Про це повідомили у Міністерстві фінансів України, передає "Інтерфакс-Україна".

Зазначається, що пропозиції включають мінімальні підвищення ставок (переважно на рівень від 0,1% до 1,5%)

Уточнюється, що зміни у сплаті військового збору стосуватимуться юридичних осіб – платників податку на прибуток підприємств і платників єдиного податку третьої та четвертої груп, а також фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку першої, другої, третьої та четвертої груп.

Крім того, додатковий військовий збір торкнеться покупців банківських металів у банків і легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні, продавців нерухомості, роздрібних продавців ювелірними виробами із золота, платини й дорогоцінного каміння, а також операторів стільникового зв'язку, що надають будь-які послуги мобільного зв'язку.

Пропозиції також передбачають приведення акцизного податку на пальне у відповідність до мінімальних стандартів ЄС, запровадження акцизного податку на води, включно з мінеральними й газованими, з додаванням цукру або інших підсолоджувальних чи ароматичних речовин, і розширення переліку підакцизних товарів за рахунок оподаткування акцизним податком рослин роду коноплі.

Очікується, що до кінця першого кварталу 2024 року відповідні законопроєкти буде подано на розгляд Кабінету Міністрів і їх розгляне Верховна Рада.

Як змінились ставки єдиного податку з 1 січня?

Згідно з п. 293.1 ст. 293 ПКУ ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, другої групи – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами для фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП), які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку – не більше 10% розміру прожиткового мінімуму;

2) для другої групи платників єдиного податку – не більше 20% розміру мінімальної заробітної плати.

Отже, максимальний місячний розмір єдиного податку у 2024 році для ФОП – платників єдиного податку першої групи становить 302,80 гривні, для платників єдиного податку другої групи – 1420 гривень.

Відповідно до п. 293.3 ст. 293 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

1) 3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

2) 5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Крім того, згідно з п. 293.4 ст. 293 ПКУ ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої-третьої групи (ФОП) у розмірі 15%:

1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у підпунктах 1, 2 і 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ;

2) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;

3) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розділу XIV ПКУ;

4) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;

5) до доходу, отриманого платниками першої або другої групи від провадження діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно.

Читайте також:
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом