USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Ірані стратили 17-річного хлопця, засудженого за вбивство. Правозахисники обурилися

За наявними у правозахисників даними, Хамідрезу Азарі був страчений 24 листопада 2023 року у в'язниці міста Сабсевар
Іран
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Ірані стратили 17-річного юнака, засудженого за вбивство. Дві правозахисні організації вже висловили обурення тим, що в Ісламській Республіці продовжують вішати людей за злочини, скоєні неповнолітніми, повідомляє Arab News.

Зазначається, що Хамідрезу Азарі був страчений у в'язниці міста Сабсевар у східній іранській провінції Расаві-Хорасан.

Правозахисні організації Hengaw і Iran Human Rights (IHR), що базуються в Норвегії, з посиланням на побачені ними документи стверджують, що на момент скоєння злочину підлітку було 16 років, а на момент страти – 17. У матеріалах справи нібито йдеться про те, що Азарі "вбив людину в бійці" у травні.

Правозахисні організації вже висловили обурення тим, що в Ісламській Республіці продовжують вішати людей за злочини, скоєні неповнолітніми. Так, за словами правозахисників, страта стала черговим порушенням Іраном Конвенції ООН про права дитини, яка визначає дитину як будь-яку особу у віці до 18 років.

"Іран є однією з небагатьох країн, які засуджують дітей до смертної кари і страчують більше неповнолітніх, ніж всі інші країни", – заявили в IHR, додавши, що, за їхніми даними, з 2010 року в Ірані було страчено щонайменше 68 неповнолітніх.

Водночас політв'язень і лауреатка Нобелівської премії миру Наргіз Мохаммаді звернулася до верховного комісара ООН з прав людини із закликом терміново припинити дитячі страти в Ірані, повідомляє RTVI.

"Я дивуюся тому, як світ ставиться до вбивств і страт представників іранського народу", – пише громадська діячка, називаючи страти джерелом ганьби для "репресивного авторитарного" режиму Ісламської Республіки.

На думку Мохаммаді, народний гнів, що наростає, виллється в "ще більш жорстокі" протести. Страта Хамідрези Азарі, за її словами, – це "вбивство 17-річного хлопчика шляхом повішення".

Додамо

Іран, який від 2 листопада почав головувати на форумі Ради Організації Об'єднаних Націй з прав людини, проводить страти "із загрозливою швидкістю", покаравши на смерть принаймні 419 людей за перші сім місяців року. Це свідчить про збільшення кількості страт на 30% порівняно з аналогічним періодом 2022-го, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Рівень страт в Ірані різко зріс, особливо на тлі протестів після смерті 22-річної Махси Аміні в Тегерані у 2022 році, коли вона перебувала під вартою іранської поліції моралі за ймовірне порушення правил носіння хіджабу.

Теги: Іран
Читайте також:
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
"Це оголошення війни", – президент Ізраїлю про атаку Ірану