USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

В Ірані стратили 17-річного хлопця, засудженого за вбивство. Правозахисники обурилися

За наявними у правозахисників даними, Хамідрезу Азарі був страчений 24 листопада 2023 року у в'язниці міста Сабсевар
Іран
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Ірані стратили 17-річного юнака, засудженого за вбивство. Дві правозахисні організації вже висловили обурення тим, що в Ісламській Республіці продовжують вішати людей за злочини, скоєні неповнолітніми, повідомляє Arab News.

Зазначається, що Хамідрезу Азарі був страчений у в'язниці міста Сабсевар у східній іранській провінції Расаві-Хорасан.

Правозахисні організації Hengaw і Iran Human Rights (IHR), що базуються в Норвегії, з посиланням на побачені ними документи стверджують, що на момент скоєння злочину підлітку було 16 років, а на момент страти – 17. У матеріалах справи нібито йдеться про те, що Азарі "вбив людину в бійці" у травні.

Правозахисні організації вже висловили обурення тим, що в Ісламській Республіці продовжують вішати людей за злочини, скоєні неповнолітніми. Так, за словами правозахисників, страта стала черговим порушенням Іраном Конвенції ООН про права дитини, яка визначає дитину як будь-яку особу у віці до 18 років.

"Іран є однією з небагатьох країн, які засуджують дітей до смертної кари і страчують більше неповнолітніх, ніж всі інші країни", – заявили в IHR, додавши, що, за їхніми даними, з 2010 року в Ірані було страчено щонайменше 68 неповнолітніх.

Водночас політв'язень і лауреатка Нобелівської премії миру Наргіз Мохаммаді звернулася до верховного комісара ООН з прав людини із закликом терміново припинити дитячі страти в Ірані, повідомляє RTVI.

"Я дивуюся тому, як світ ставиться до вбивств і страт представників іранського народу", – пише громадська діячка, називаючи страти джерелом ганьби для "репресивного авторитарного" режиму Ісламської Республіки.

На думку Мохаммаді, народний гнів, що наростає, виллється в "ще більш жорстокі" протести. Страта Хамідрези Азарі, за її словами, – це "вбивство 17-річного хлопчика шляхом повішення".

Додамо

Іран, який від 2 листопада почав головувати на форумі Ради Організації Об'єднаних Націй з прав людини, проводить страти "із загрозливою швидкістю", покаравши на смерть принаймні 419 людей за перші сім місяців року. Це свідчить про збільшення кількості страт на 30% порівняно з аналогічним періодом 2022-го, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Рівень страт в Ірані різко зріс, особливо на тлі протестів після смерті 22-річної Махси Аміні в Тегерані у 2022 році, коли вона перебувала під вартою іранської поліції моралі за ймовірне порушення правил носіння хіджабу.

Теги: Іран
Читайте також:
Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї
Новий президент Ірану закликав США Новий президент Ірану закликав США "скоригувати свою політику" та заявив, що посилюватиме відносини з РФ
Балістика для Росії? Іран наростив виробництво ракет після угоди з країною-агресоркою Балістика для Росії? Іран наростив виробництво ракет після угоди з країною-агресоркою
Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян