USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Кількість страт в Ірані цьогоріч зросла "загрозливо швидко", – звіт ООН

Наприклад, 239 осіб засудили до смертної кари за злочини, пов’язані з наркотиками
Іран
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Іран, який від 2 листопада почав головувати на форумі Ради Організації Об'єднаних Націй з прав людини, проводить страти "із загрозливою швидкістю", покаравши на смерть принаймні 419 людей за перші сім місяців року. Це свідчить про збільшення кількості страт на 30% порівняно з аналогічним періодом 2022-го, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у новій доповіді.

Рівень страт в Ірані різко зріс, особливо на тлі протестів після смерті 22-річної Махси Аміні в Тегерані у 2022 році, коли вона перебувала під вартою іранської поліції моралі за ймовірне порушення правил носіння хіджабу.

Влада відповіла на протести придушенням акцій, у результаті яких сотні людей загинули і тисячі – були поранені.

"Семеро чоловіків стратили в зв’язку з протестами, викликаними смертю Аміні, або за участь у них. У всіх семи випадках отримана інформація постійно вказувала на те, що судове провадження не відповідало вимогам належної правової процедури і справедливого судового розгляду згідно з міжнародним правом", – сказав генсек Організації Об'єднаних Націй.

Крім того, він навів інформацію, отриману агентством ООН з прав людини, що в період з 17 вересня 2022 року по 8 лютого 2023 року за участь у протестах арештували приблизно 20 тисяч людей.

"Особливо викликає занепокоєння те, що більшість заарештованих осіб могли бути дітьми, враховуючи, що середній вік заарештованих, згідно з повідомленням заступника командувача Корпусу вартових Ісламської революції, оцінювався в 15 років", – пояснив Гутерріш.

І навів повідомлення про випадки непропорційного і надмірного застосування сили проти протестувальників, побиття та сексуальне насильство після їх затримання, а також психологічне насильство.

Водночас генеральний секретар ООН висловив глибоку стурбованість "відсутністю прозорих і незалежних розслідувань повідомлень про порушення прав людини, зокрема в контексті останніх загальнонаціональних протестів". Також зазначив, що 239 осіб – більше від половини страчених за перші сім місяців 2023 року – засудили до смертної кари за злочини, пов’язані з наркотиками.

Інші порушення прав людини

Ще у звіті говориться, що "триваюча відмова в належному медичному обслуговуванні під вартою залишається серйозною проблемою".

Згідно з повідомленнями, стан здоров’я німецько-іранського правозахисника Нахіда Тагаві, 69 років, який відбуває сім років і шість місяців у сумнозвісній в’язниці Евін після засудження за звинуваченнями в національній безпеці, "суттєво погіршився у в’язниці.

Щодо інших питань прав людини Гутерріш розповів, що влада Ірану продовжує використовувати національну безпеку, "щоб виправдати обмеження права на свободу думок і їх вираження, онлайн і офлайн".

Серед багатьох рекомендацій генсек закликав Іран негайно припинити всі страти, скасувати смертну кару та звільнити всіх безпідставно затриманих людей, "включаючи жінок і дівчат, правозахисників, адвокатів і журналістів, за законне здійснення своїх прав на свободу поглядів, а також волевиявлення, асоціації та мирні зібрання".

Гутерріш закликав уряд гарантувати право на мирні зібрання, забезпечити відповідність безпеки під час протестів міжнародним нормам і стандартам у галузі прав людини, а також поважати права на належний процес і справедливий суд.

Раніше

На початку жовтня стало відомо, що в Ірані "поліція моралі" побила 16-річну дівчину в тегеранському метро. Після нападу Арміта Гараванд перебувала в комі, писала курдська правозахисна організація Hengaw.

Днями оприлюднили інформацію, що після кількох тижнів у реанімації дівчина померла.

Правозахисники вважають, що дівчину-підлітка побили через суворі закони щодо хіджабу у країні. Арміта отримала тяжкі травми 1 жовтня 2023 року, коли їхала в метро з подругами. Дівчину доставили до лікарні "Фаджр" у тяжкому стані.

"На відео, яке поширилось у мережі, не видно, що відбувалося всередині вагона, але камери зафіксували, як непритомну дівчину намагаються втримати її друзі. На записі неможливо роздивитись, який тип головного убору був у Арміти", – писали тамтешні медіа.

Водночас державні ЗМІ та керівництво Тегеранського метрополітену заявляли, що Арміта Гараванд знепритомніла через низький тиск та вдарилась об вагон потяга.

Після того як інцидент з Армітою набув широкого розголосу, державні ЗМІ почали заперечувати фізичний напад на дівчину. Урядовці кажуть, що фізичної сутички не було та посилаються на обрізану версію відео.

Новини за темою: Україна запровадила санкції проти Ірану на 50 років
Читайте також:
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі