USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Кількість страт в Ірані цьогоріч зросла "загрозливо швидко", – звіт ООН

Наприклад, 239 осіб засудили до смертної кари за злочини, пов’язані з наркотиками
Іран
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Іран, який від 2 листопада почав головувати на форумі Ради Організації Об'єднаних Націй з прав людини, проводить страти "із загрозливою швидкістю", покаравши на смерть принаймні 419 людей за перші сім місяців року. Це свідчить про збільшення кількості страт на 30% порівняно з аналогічним періодом 2022-го, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у новій доповіді.

Рівень страт в Ірані різко зріс, особливо на тлі протестів після смерті 22-річної Махси Аміні в Тегерані у 2022 році, коли вона перебувала під вартою іранської поліції моралі за ймовірне порушення правил носіння хіджабу.

Влада відповіла на протести придушенням акцій, у результаті яких сотні людей загинули і тисячі – були поранені.

"Семеро чоловіків стратили в зв’язку з протестами, викликаними смертю Аміні, або за участь у них. У всіх семи випадках отримана інформація постійно вказувала на те, що судове провадження не відповідало вимогам належної правової процедури і справедливого судового розгляду згідно з міжнародним правом", – сказав генсек Організації Об'єднаних Націй.

Крім того, він навів інформацію, отриману агентством ООН з прав людини, що в період з 17 вересня 2022 року по 8 лютого 2023 року за участь у протестах арештували приблизно 20 тисяч людей.

"Особливо викликає занепокоєння те, що більшість заарештованих осіб могли бути дітьми, враховуючи, що середній вік заарештованих, згідно з повідомленням заступника командувача Корпусу вартових Ісламської революції, оцінювався в 15 років", – пояснив Гутерріш.

І навів повідомлення про випадки непропорційного і надмірного застосування сили проти протестувальників, побиття та сексуальне насильство після їх затримання, а також психологічне насильство.

Водночас генеральний секретар ООН висловив глибоку стурбованість "відсутністю прозорих і незалежних розслідувань повідомлень про порушення прав людини, зокрема в контексті останніх загальнонаціональних протестів". Також зазначив, що 239 осіб – більше від половини страчених за перші сім місяців 2023 року – засудили до смертної кари за злочини, пов’язані з наркотиками.

Інші порушення прав людини

Ще у звіті говориться, що "триваюча відмова в належному медичному обслуговуванні під вартою залишається серйозною проблемою".

Згідно з повідомленнями, стан здоров’я німецько-іранського правозахисника Нахіда Тагаві, 69 років, який відбуває сім років і шість місяців у сумнозвісній в’язниці Евін після засудження за звинуваченнями в національній безпеці, "суттєво погіршився у в’язниці.

Щодо інших питань прав людини Гутерріш розповів, що влада Ірану продовжує використовувати національну безпеку, "щоб виправдати обмеження права на свободу думок і їх вираження, онлайн і офлайн".

Серед багатьох рекомендацій генсек закликав Іран негайно припинити всі страти, скасувати смертну кару та звільнити всіх безпідставно затриманих людей, "включаючи жінок і дівчат, правозахисників, адвокатів і журналістів, за законне здійснення своїх прав на свободу поглядів, а також волевиявлення, асоціації та мирні зібрання".

Гутерріш закликав уряд гарантувати право на мирні зібрання, забезпечити відповідність безпеки під час протестів міжнародним нормам і стандартам у галузі прав людини, а також поважати права на належний процес і справедливий суд.

Раніше

На початку жовтня стало відомо, що в Ірані "поліція моралі" побила 16-річну дівчину в тегеранському метро. Після нападу Арміта Гараванд перебувала в комі, писала курдська правозахисна організація Hengaw.

Днями оприлюднили інформацію, що після кількох тижнів у реанімації дівчина померла.

Правозахисники вважають, що дівчину-підлітка побили через суворі закони щодо хіджабу у країні. Арміта отримала тяжкі травми 1 жовтня 2023 року, коли їхала в метро з подругами. Дівчину доставили до лікарні "Фаджр" у тяжкому стані.

"На відео, яке поширилось у мережі, не видно, що відбувалося всередині вагона, але камери зафіксували, як непритомну дівчину намагаються втримати її друзі. На записі неможливо роздивитись, який тип головного убору був у Арміти", – писали тамтешні медіа.

Водночас державні ЗМІ та керівництво Тегеранського метрополітену заявляли, що Арміта Гараванд знепритомніла через низький тиск та вдарилась об вагон потяга.

Після того як інцидент з Армітою набув широкого розголосу, державні ЗМІ почали заперечувати фізичний напад на дівчину. Урядовці кажуть, що фізичної сутички не було та посилаються на обрізану версію відео.

Новини за темою: Україна запровадила санкції проти Ірану на 50 років
Читайте також:
В Україні запускають пілотний проєкт з навчання жінок-водійок автобуса В Україні запускають пілотний проєкт з навчання жінок-водійок автобуса
Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї
Новий президент Ірану закликав США Новий президент Ірану закликав США "скоригувати свою політику" та заявив, що посилюватиме відносини з РФ
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про безпеку ядерних об'єктів України, зокрема й ЗАЕС Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про безпеку ядерних об'єктів України, зокрема й ЗАЕС