USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Іран сьогодні перейняв головування на форумі Ради ООН з прав людини

Це викликало хвилю обурення з боку правозахисників
Іран
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Іран сьогодні почав головувати на форумі Ради Організації Об'єднаних Націй з прав людини. Про це повідомила неурядова правозахисна організація UN Watch, яка спостерігає за діяльністю ООН.

Зазначається, що це викликало хвилю обурення з боку правозахисників. Вони стверджують, що репресії, тортури та страти у цій країні не можуть дозволити їй займати це місце.

Також користувачі у соцмережі заявляють, що не здивуються, якщо наступним головою РПЛ стане Північна Корея.

Реакція Чехії

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова теж відреагувала на головування Ірану.

"Іранський режим спонсорував вбивства ізраїльтян терористами ХАМАСу. Він несе відповідальність за зростання кількості страт у своїй країні, придушення жінок та дівчаток, а також недавню смерть 16-річної Арміти, яка померла після нападу іранської поліції моральності через те, що вона не носила обов'язковий хіджаб. І ось тепер цей режим з четверга навчатиме нас дотримуватися прав людини в Раді ООН. Чорнила на Статуті ООН мають розтанути", – написала вона в Twitter.

Призначення Ірану може бути скасоване

Призначення Ірану може бути скасовано на спеціальному засіданні Ради до четверга. UN Watch опублікувала петицію, яку вже підписало понад 100 тисяч осіб, що закликає Організацію Об'єднаних Націй скасувати головування Ірану на форумі ООН з прав людини.

"Ми закликаємо пана Борреля вжити заходів. Настав час усім демократичним країнам в ООН припинити легітимізувати криваві режими, що порушують основоположні принципи всесвітньої організації, і натомість почати притягувати винних до відповідальності", – заявив виконавчий директор UN Watch Гілель Нойєр.

Що відомо про Раду ООН з прав людини?

Форум, головою якого обрали Іран, є щорічною дискусією, організованою Радою ООН з прав людини. 

Рада складається з 47 держав-членів, яких обирають більшістю членів Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй шляхом прямого та таємного голосування. Генеральна Асамблея бере до уваги внесок держав-кандидатів у просування та захист прав людини, а також їхні добровільні обіцянки та зобов’язання щодо цього.

Членство в Раді базується на справедливому географічному розподілі: по 13 місць мають африканські держави та країни Азії й Тихого океану, вісім місць – країни Латинської Америки та Карибського басейну, сім місць – західноєвропейські та інші держави, шість місць – країни Східної Європи. Нещодавно Росія безрезультатно намагалася потрапити до Ради.

Рада з прав людини також має бюро, що складається з п’яти осіб, а саме одного президента й чотирьох віцепрезидентів, які представляють п’ять регіональних груп. Вони діють протягом року відповідно до річного циклу ради.

Цього року ООН критикували за те, що Росія місяць головувала в Раді безпеки організації. Це місце в ООН змінюється щомісяця, а черговість визначається в алфавітному порядку назв англійською мовою.

Передісторія

Нагадаємо, що президент Ірану підтримав напад ХАМАСу на Ізраїль.

У своєму зверненні він висловив захоплення діями палестинців, що "повстали проти жорстокості" і почали операцію "Буря Аль-Акса" – тобто напад на Ізраїль.

Крім того, нещодавно в Ірані померла 16-річна Арміта Гараванд, яка впала в кому після можливої сутички з поліцією моралі.

Активісти звинуватили поліцію моралі у нападі на дівчину за те, що вона не носила хіджаб. Влада наполягає, що дівчина просто знепритомніла.

Лікування тривало чотири тижні. Гараванд діагностували пошкодження головного мозку.

Після цього в Ірані активістку за права людини Насрін Сотуде заарештували й жорстоко побили. Вона була присутня на похороні школярки Арміти Гераванд, яка померла через те, що не носила хіджаб у громадських місцях.

Читайте також:
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі