USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

У Франції почали тестувати дрон Aarock, меншу копію якого планують робити в Україні

Попередньо, один літальний апарат MALE Aarock коштуватиме від 5 до 10 млн євро
Aarok дрон
Дрон Aarok
Джерело: відкриті джерела

Французька компанія Turgis & Gaillard розпочала наземні випробування безпілотного літального апарату Aarok вагою 5,5 тонн. Про це пише Opex360.

На цей час цей дрон уже пройшов перші пробні запуски двигуна та перші пробні руління на злітно-посадковій смузі. Очікується, що перший його політ відбудеться найближчими місяцями.

Попередньо зазначається, що один літальний апарат MALE Aarock коштуватиме від 5 до 10 млн євро, і такий БпЛА доволі складно буде назвати масовим.

"Але, з однієї сторони, така вартість виглядає виправданою як для безпілотника, який при максимальній злітній масі в 5,5 тонн оснащений турбогвинтовим двигуном на 1500 кінських сил та має проєктну тривалість польоту до 24 годин", – пише Opex360.

А з іншої сторони, в самому Міноборони Франції оцінюють інвестиції в проєкт MALE Aarock не просто як купівлю перспективного дрона, але і як інструмент для "суверенізації" безпілотної індустрії Європи з тим, щоб армії європейських країн не мали потреби купувати БпЛА в Сполучених Штатах Америки.

Передісторія

У жовтні 2023 року стало відомо про те, що Франція має намір виготовляти в Україні на потужностях "Антонова" зменшену версію новітнього безпілотного літального апарата MALE Aarock, перша презентація якого відбулась лише влітку минулого року.

Йшлося про БпЛА, максимальна злітна маса якого аж 5,5 тонн, розмах крила – 21 метр, а показник бойового навантаження – до 1,5 тонни. За задумом своїх творців, він має бути зокрема носієм керованих авіабомб сімейства AASM Hammer, які уже застосовуються Силами оборони України.

Минуло майже пів року, але на цей час новин щодо можливого старту виробництва зменшеної версії французького MALE Aarock на потужностях в Україні поки що не було. 

Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України