USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Очільника "Київміськбуду" відсторонили від виконання обов'язків, - Кличко

Підкорення Евересту коштувало чиновнику 150 тисяч доларів
Ігор Кушнір
Ігор Кушнір
Джерело: відкриті джерела

Очільника "Київміськбуду" Ігоря Кушніра, який зі своєю дружиною Оксаною у травні цього року піднявся на Еверест, відсторонили від виконання обов'язків. Про це повідомили 6 липня в пресслужбі міського голови Києва Віталія Кличка.

"На мою вимогу відбулося спільне засідання Наглядової ради та Правління ПрАТ "Київміськбуд", де ухвалили рішення провести аудит діяльності компанії із залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм. На цей час керівник "Київміськбуду" Ігор Кушнір відсторонений від виконання обовʼязків", - сказав мер.

Також працює тимчасова контрольна комісія, яку створили депутати Київради і яка надасть результати перевірки діяльності ПрАТ "Київміськбуд" та її керівництва.

Разом з тим наглядова рада доручила "Київміськбуду" продовжувати здійснювати діяльність щодо виконання зобов’язань перед інвесторами.

Що передувало?

Президент "Київміськбуду" Ігор Кушнір зі своєю дружиною Оксаною у травні цього року піднялися на Еверест. Про це йдеться у розслідування bihus.info.

Видання зазначає, що Кушнір виїхав з України з довідкою про інвалідність.

"Як посадовцю вдалося виїхати через стан здоров‘я і підкорити таку вершину, яка дається не всім підготовленим здоровим людям — загадка", - йдеться у публікації.

Автори розслідування зазначають, що підйом на Еверест подружжю обійшовся у 150 тис. доларів.

Інвалід, чи ні?

Своєю чергою у пресслужбі Кушніра підтвердили "Українській правді", що у голови "Київміськбуду" таки є довідка про інвалідність, оскільки у нього онкологія.

"Кушнір, дійсно, має третю групу інвалідності, адже з 2005 року бореться із онкологічною хворобою (меланома), що зумовлює, відповідно до закону, наявність інвалідності третьої групи та періодичні обстеження, у тому числі й за межами України. Йому було проведено низку операцій з видалення метастаз у різних органах та видалення самих внутрішніх органів", - повідомили у пресслужбі.

Там додали, що Кушнір є досвідченим альпіністом, який піднявся на два "восьмитисячника" та сім "семитисячників".

"Підкорення Евересту було мрією Кушніра, яку йому вдалось здійснити лише у цьому році. Вони з дружиною підняли прапор України на найвищу вершину світу", - зазначили у пресслужбі.

Вілла на Лазурному узбережжі за 20 млн євро

Варто додати, що підкорення Евересту - далеко не перший скандал, у який потрапляє Кушнір. Так, журналісти Bihus.Info знайшли нерухомість дружини президента "Київміськбуду" на Лазуровому узбережжі Франції. Вілла обійшлася у 20 млн євро й оформлена на фірму, яку три роки тому придбала компанія Оксани Кушнір.

Скріншот з відео
Джерело: Bihus.Info

Так, розслідувачі з'ясували, що вілла на Лазуровому березі оформлена на французьку фірму. Саме її у 2019-2020 роках придбала собі дружина Кушніра.

"Розташований маєток у містечку Вільфранш-сюр-Мер, поблизу Ніцци, на закритій території, площею у понад 5 тис. квадратів. Вілла має назву Cayo і площу у 850 кв. м, а всередині - 6 спалень та особистих ванних кімнат, велика вітальня у бежевих тонах, винний льох, простора кухня. Тут також є басейн з панорамним видом на море, великий сад і гараж на 8 автівок", - йдеться у розслідуванні.

Дані розслідувачів свідчать, що процес купівлі розпочався у 2019 році, коли кіпрська компанія дружини Кушніра Koksi Holding домовилася про купівлю французької фірми SCP Cayo, на яку і записали віллу, та сплатила аванс.

Фінальний етап оформлення припав на весну 2020-го. Журналісти виявили підтвердження цьому у фінансових документах компанії, яка продала Koksi Holding Оксані Кушнір. Також відповідні дані зафіксовані в аудиторському звіті Koksi Holding.

Джерело: Bihus.Info

"В останньому йдеться про вартість у майже 19 мільйонів євро. Французькі рієлтори, з якими Bihus.Info консультувалися перед ефіром, оцінили маєток у 20 мільйонів євро", - сказано в матеріалі.

Реакція Кушніра

У відповідь на прохання прокоментувати купівлю дорогого активу Ігор Кушнір листом відповів, що не є власником ні рухомого, ні нерухомого майна поза межами України.

Відзначимо, Ігор Кушнір понад 10 років обіймає посаду президента "Київміськбуду" – компанії, яка на 80% належить місту Київ. На початку 2023-го вона призупинила будівельні роботи та просила про додаткове фінансування з бюджету.

Також раніше журналісти виявили збудоване закрите котеджне містечко. Воно з'явилося на землі у Козині, яку вивели з "Київміськбуду". Цікаво, що звели його бізнес-оточення та родичі Ігоря Кушніра. Вартість зведених там будинків можна оцінити у понад 3 мільйони доларів.

Тоді в НАБУ зацікавилися діяльністю "Київміськбуду". Крім того, спеціальну комісію, яка б мала перевірити опубліковані у ЗМІ факти, створила Київрада.

Схожі історії з викритими покупками нерухомості

Дружина нардепа від "Слуги народу" Богдана Торохтія – Аліна Левченко в серпні 2022 року придбала квартиру і приміщення в Болгарії, у курортному місті Несебр. Про це повідомляє Bihus.Info.

Журналісти з’ясували, що ще через кілька місяців вона купила квартиру і паркомісце на Печерську в Києві.

Bihus.Info нагадує, що Левченко зараз працює радницею на платній основі т.в.о. гендиректора ДП "Антонов", що входить до концерну "Укроборонпром".

За даними болгарського майнового реєстру, 1 серпня 2022 року Аліна Левченко придбала квартиру площею 59 кв. м і приміщення на першому поверсі площею 283 кв. м у житловому комплексі Valencia Gardens у Несебрі.

Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови