USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У Чорнобильському заповіднику посадовці зрубали 100-річні дуби на 60 мільйонів гривень

Деревину ділки продали на одному зі столичних пунктів приймання на підставі фіктивних документів
Посадовці вирубали сторічні дуби на 60 мільйонів у Чорнобильському заповіднику
Посадовці вирубали сторічні дуби на 60 мільйонів у Чорнобильському заповіднику
Джерело: ДБР

Правоохоронці повідомили про підозру в. о. директора держпідприємства "Північна Пуща" та його спільникам. Зловмисники організували незаконну рубку цінних дубів на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Загальна сума збитків державі від їхніх дій становить понад 59 мільйонів гривень. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Встановлено, що у грудні 2023 року голова держпідприємства організував незаконну порубку 185 дубів на території Денисовецького лісництва ДСП "Північна Пуща", яке належить до Чорнобильського заповідника. До реалізації умислу він залучив трьох цивільних та видав їм спецперепустки на територію заповідника. 

"Чиновник показав виконавцям територію для вирубки, на якій росли понад 100-річні дуби. Ділкам допомагав працівник правоохоронного органу, який супроводжував транспорт зі зрубаною деревиною", – розповіли в ДБР.

Спільники вивезли деревину на один зі столичних пунктів приймання, де її продали на підставі фіктивних документів.

Загальна сума збитків державі від дій зловмисників становить понад 59 млн гривень, зазначають у Державному бюро розслідувань.

"Виконувачу обов’язків директора держпідприємства "Північна Пуща", співробітнику правоохоронного органу та трьом цивільним особам повідомлено про підозри у незаконній рубці та збуті лісу, що спричинило тяжкі наслідки, за попередньою змовою групою осіб (ст. 27, ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України)", – йдеться у повідомленні.

Посадовці вирубали сторічні дуби на 60 мільйонів у Чорнобильському заповіднику
Джерело: ДБР

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до семи років.

Також під час обшуків було вилучено понад 350 кубічних метрів зрізаної деревини, яку ділки не встигли продати.

Наразі триває досудове розслідування. Правоохоронці встановлюють повне коло осіб, залучених до оборудки.

Раніше правоохоронці викрили 34-річного киянина, який на Житомирщині налагодив механізм вивезення нелегально вирубаної деревини за кордон. Разом зі своїми спільниками він переправив майже дві тисячі кубів лісу. 

Читайте також:
Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн грн виділених з бюджету для тероборони міста Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн грн виділених з бюджету для тероборони міста
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ