USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У 2023 році через Суджу було поставлено близько половини російського природного газу, експортованого до Європи

До повномасштабної війни в Україні у 2022 році Росія постачала трохи менше половини газу в Євросоюз
російський газ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році через Суджу (Курська область, РФ) було поставлено близько 14,65 млрд кубометрів газу, або близько половини російського природного газу, експортованого до Європи. У 2023-му споживання газу в ЄС скоротилося до 295 млрд кубометрів, пише Reuters.

Нині Суджа, що на кордоні з Україною, є осередком інтенсивних боїв між українськими та російськими силами. За кілька кілометрів від міста, ближче до російсько-українського кордону, розташований газовимірювальний пункт "Газпрому" "Суджа".

"Російський "Газпром" заявив, що відправить 39,6 мільйона кубометрів газу до Європи через Україну в понеділок (12 серпня, – ред.) порівняно з 39,3 мільйона кубометрів у неділю", – пише видання.

До повномасштабної війни в Україні у 2022 році Росія постачала трохи менше половини газу в Євросоюз. Але Європа відмовилася від російського газу, тоді як непояснені атаки на газопровід Nord Stream скоротили російські поставки. 

Згідно з даними "Газпрому" та підрахунками видання, у 2022 році Росія поставила до Європи різними маршрутами близько 63,8 млрд кубометрів газу. Торік цей обсяг скоротився на 55,6% до 28,3 млрд кубометрів. На піку у 2018–2019 роках річні потоки в європейський регіон досягали від 175 до 180 млрд кубометрів, вказують журналісти.

"Близько половини російського експорту природного газу до Європи проходить через Україну. Головні причини – гроші та історія. "Газпром", який володіє приблизно 16% світових запасів газу та налічує майже пів мільйона людей, колись був однією з найпотужніших корпоративних імперій Росії – настільки могутнім, що його називали "державою в державі", – йдеться в публікації.

І додається: чистий збиток компанії у 2023 році склав 629 мільярдів рублів, що стало її першим річним збитком за понад 20 років на тлі скорочення торгівлі газом з Європою, колись її основним ринком збуту.

Новини за темою: Російський "Газпром" зазнав найбільших збитків за 25 років, – розвідка Британії

Ситуація навколо "Суджі"

Зауважимо, минулого тижня російські пабліки вже ширили інформацію, що ЗСУ захопили газовимірювальну станцію "Суджа" в Курській області (станція є ключовим прикордонним обʼєктом для транспортування російського газу до Європи, – ред.)

А деякі аналітики припустили, що ціль України може полягати в тому, щоб повністю припинити постачання російського газу до Європи як точки впливу. Водночас на відео, яке 9 серпня поширилося мережею, бійці заявили, що місто Суджа, що в Курської області, контролюють Збройні сили України.

Читайте також:
Пішли в наступ у Курській області, натомість зупинилися у Покровську: Британська розвідка проаналізувала дії РФ за минулий тиждень Пішли в наступ у Курській області, натомість зупинилися у Покровську: Британська розвідка проаналізувала дії РФ за минулий тиждень
ЗСУ продовжують просуватися у Курській області, – ISW ЗСУ продовжують просуватися у Курській області, – ISW
Відень з 2025 року повністю відмовляється від російського газу, – Міненерго Відень з 2025 року повністю відмовляється від російського газу, – Міненерго
Аналітики ISW проаналізували контрнаступ РФ в Курській області: Чи матиме він успіх Аналітики ISW проаналізували контрнаступ РФ в Курській області: Чи матиме він успіх