USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Українські банки – на межі кризи через законопроєкт про мобілізацію: Люди масово почали знімати кошти, – Тимошенко

Тимошенко вважає, що із законопроєкту про мобілізацію потрібно викинути пункт про блокування рахунків ухилянтам
Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко
Джерело: відкриті джерела

Після того як у законопроєкті про мобілізацію з’явився пункт про блокування рахунків ухилянтам від мобілізації, люди пішли знімати масово кошти, що обвалило по суті всі баланси банківської системи. Про це заявила голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко в ефірі UWN.

"Якщо людина не з’явилася на ВЛК – тюрма. Якщо людина не зареєструвалася в електронному кабінеті (ми з вами поговорили, що далеко не у всіх для цього є фах і можливості технічні), то тоді в тебе заблоковані рахунки, ти не можеш вже керувати машиною, ти не можеш переоформити майно, ти не можеш піти в консульський центр за кордоном і оформити документи, там тобі нічого не оформлять. Там багато всього іншого... Ви ж розумієте, що якщо в людини заблокований рахунок, вона нічого не може купити. І перше, що зробили українці, – вони пішли знімати масово з рахунків кошти. Це обвалило, по суті, всі баланси банківської системи. Тому що, ще коли перший закон внесли, всі пішли познімали кошти, мовляв, "краще нехай дома під матрацом". Це означає, що банки, по суті, опинилися на межі кризи", – сказала вона.

По-друге, за її словами, всі пішли до нотаріусів масово переоформлювати майно з чоловіків на жінок.

"Це повністю в родині революція, коли немає жодної копійки нотаріусу заплатити, документи переоформити, все це потребує часу і грошей, потім почали переоформлювати всі машини на жінок. Тобто в країні просто шок, але навіщо це робити? Просто оголосіть більш сильну мотивацію, набирайте людей, які готові йти. Квартири пропонуйте – у нас недобудов по всій країні стоїть. І державі (варто, – ред.) добудувати це житло і надати людям квартири, які підуть на "гарячу лінію" фронту. В цьому немає ніякої проблеми, треба просто працювати над цим", – додала вона.

Тимошенко заявила, що ці положення в законопроєкті треба категорично не приймати, вони антиконституційні та репресивні.

"Хоча є інший шлях, як поповнити людей на фронті – це силовики, це люди, які мають військовий досвід, але ранні пенсіонери... Добровільно беріть людей будь-якого віку, якщо вони хочуть йти, зробіть просто те, що можна просто зробити без такого шоку для країни. Тому я вважаю, що цей блок весь він буде із закону вийнятий, його там не буде, жодна фракція навіть ті, що зараз, ми проголосували проти і ще одна фракція, але всі інші проголосували за таке перше читання, але навіть ті, хто проголосував "за" в першому читанні, в другому читанні за такий закон не проголосують, про це всі попередженні", – каже вона.

Раніше

Тимошенко в ефірі UWN заявляла, що в українців має бути не лише фінансова мотивація воювати, а і моральна. Треба, щоб вся країна бачила, що всі в однакових умовах борються за Україну, що всі в однакових умовах жертовність свою віддають за Україну.

Також вона заявила, що багато людей не мають пристроїв для того, щоб зареєструвати електронний кабінет військовозобов’язаного. За її словами, навіть якщо люди мають електронні пристрої, то дуже мало є людей, які коли-небудь у своєму житті відкривали електронні кабінети.

Нагадаємо

7 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію.

Проєкт закону передбачає удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів та зміну призовного віку з 27 до 25 років.

Встановлюються підстави для звільнення з військової служби військовослужбовцям у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки Верховного головнокомандувача.

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільненні зі служби у запас у зв’язку із закінченням строку військової служби – протягом двох років з дня звільнення з військової служби. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • з числа громадян, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку зі звільненням з полону. Такі особи можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • з числа громадян, які були звільненні зі строкової військової служби під час дії воєнного стану, – протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби.

Виключається з переліку висновків військово-лікарських комісій висновок про обмежену придатність до військової служби.

Детальніше читайте тут.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат