USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з Путіним, – The New York Times

ЦРУ допомагає мережі українських шпигунських баз, що створена за останні вісім років і включає 12 секретних об'єктів уздовж російського кордону
Вид на штаб-квартиру ЦРУ
Вид на штаб-квартиру ЦРУ
Джерело: Вікіпедія

Понад десять років Сполучені Штати Америки вели таємне розвідувальне партнерство з Україною, яке зараз має вирішальне значення для обох країн у протидії Росії. Про це пише The New York Times.

У виданні розповіли про секретний підземний бункер, побудований замість зруйнованого командного центру через кілька місяців після вторгнення Росії, який є "секретним нервовим центром української армії".

"Групи українських військових відстежують російські супутники-шпигуни та підслуховують розмови між російськими командирами. На одному з екранів червона лінія вказувала на маршрут вибухонебезпечного безпілотника, який проходив через російську протиповітряну оборону від точки в центральній Україні до цілі в російському місті Ростов", – йдеться у матеріалі.

Автори кажуть, що база майже повністю фінансується і частково обладнана ЦРУ.

"На третьому році війни, яка забрала сотні тисяч життів, розвідувальне партнерство між Вашингтоном і Києвом є основою здатності України до самозахисту. ЦРУ та інші американські спецслужби надають розвідувальні дані для нанесення точкових ракетних ударів, відстежують пересування російських військ і допомагають підтримувати шпигунські мережі", – додають у The New York Times.

За словами авторів, це партнерство "не є витвором війни і Україна не є єдиним бенефіціаром".

"Воно пустило коріння десять років тому, об’єднуючись уривчасто під час трьох дуже різних президентів США, підштовхуваних ключовими особами, які часто йшли на сміливий ризик. Це перетворило Україну, чиї розвідувальні служби довгий час вважалися повністю скомпрометованими Росією, на одного з найважливіших розвідувальних партнерів Вашингтона проти Кремля сьогодні", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що ЦРУ допомагає мережі українських шпигунських баз, що створена за останні вісім років і включає 12 секретних об'єктів уздовж російського кордону. До повномасштабної війни українці добре зарекомендували себе перед американцями, зібравши перехоплені дані, які допомогли довести причетність Росії до катастрофи комерційного лайнера Malaysia Airlines Flight 17 у 2014 році. Українці також допомогли американцям вийти на російських оперативників, які втручалися у президентські вибори у США у 2016 році.

Новини за темою: В Україну таємно приїздив директор ЦРУ, - The Washington Post

Раніше директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що на Україну чекає важкий рік у війні з Росією. На його думку, припинення американської допомоги Києву було б помилкою "історичного масштабу".

Також Бернс вважає, що Путін відновлює оборонне виробництво Росії за допомогою найважливіших компонентів з Китаю.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат