USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 2 7 0 0 (+1140)
USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00

Цьогоріч в Україні майже удвічі зросли спроби незаконно перетнути кордон з підробленими документами

Прикордонникам доводиться постійно удосконалювати методи виявлення таких фальшивок
ДПСУ_2
Прикордонники
Джерело: ДПСУ

У 2024 році порівняно з минулим в Україні майже удвічі збільшилася кількість спроб незаконного перетину кордону громадянами, які використовують підроблені документи. Лише з початку року прикордонники виявили понад 700 фальш-доків, розповіли в пресслужбі Державної прикордонної служби України.

Прикордонники кажуть, що за нинішніх умов при стрімкому розвитку поліграфічних технологій, правопорушники постійно удосконалюють способи фальсифікації документів.

"Крім підроблених документів щодо перетину кордону також на 6% збільшилася кількість виявлених транспортних засобів з фальшивими, несправними документами. А ще – номерами агрегатів, які не відповідають записам у реєстраційних документах", – йдеться в повідомленні.

З огляду на це, прикордонникам доводиться постійно удосконалювати методи виявлення таких фальшивок.

Тому фахівці служби час від часу проводять курси мультиплікації, аби протидіяти використанню підроблених документів у сучасних умовах.

Охочі виїхати за кордон

Підтвердженням слів прикордонників щодо незаконного виїзду з України є неодноразові випадки викриття шахраїв правоохоронцями.

Наприклад, у квітні цього року на Львівщині Державне бюро розслідувань викрило аферистів. Шахраї розробили схему наживи на охочих виїхати за кордон. Спільники організували групу з двох місцевих. Останні своєю чергою залучили до справи правоохоронця, військовослужбовця та сина судді із сусідньої області.

Шахраї обіцяли "клієнтам" внести їх як волонтерів до системи "Шлях", мовляв, це дало б змогу законно перетнути кордон. А насправді просто підробили документи. Свої послуги махінатори оцінювали в 15 тисяч доларів. 

Водночас нещодавно міністр МВС Ігор Клименко повідомляв, що незаконно перетнути український кордон у напрямку країн Євросоюзу, зокрема через ліси та річку Тису, намагаються десятки людей. Йшлося не тільки про ухилянтів від військової служби, а й тих, хто планував виїхати за допомогою підроблених документів.

Читайте також:
На Закарпатті за 200 метрів до кордону затримали 17 чоловіків, які нелегально хотіли потрапити до Угорщини На Закарпатті за 200 метрів до кордону затримали 17 чоловіків, які нелегально хотіли потрапити до Угорщини
Намагалися незаконно виїхати з України: На Одещині затримали масштабну кількість чоловіків Намагалися незаконно виїхати з України: На Одещині затримали масштабну кількість чоловіків
Щодня незаконно виїхати з України намагаються десятки людей, – Клименко Щодня незаконно виїхати з України намагаються десятки людей, – Клименко
ЗСУ отримають комплектуючі до Су-27, які намагались вивезти з України рейсовим автобусом ЗСУ отримають комплектуючі до Су-27, які намагались вивезти з України рейсовим автобусом