USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Цьогоріч Україна витратить 7 мільярдів гривень на облаштування укриттів, – Ткаченко

До кінця року планують відремонтувати і реконструювати ще близько трьох тисяч укриттів
укриття

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Цього року в Україні витратять 7 мільярдів гривень на облаштування укриттів. До належного стану мають привести ще близько трьох тисяч бомбосховищ до кінця року. Про це повідомив заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко в інтерв'ю Укрінформ.

За його словами, зараз фонд захисних споруд цивільного захисту населення в Україні нараховує 61 803 об’єкти. Наразі ж, майже чотири тисячі укриттів по країні вже приведено у належний стан.

Загалом коштом місцевих бюджетів, субвенції та інших джерел фінансування цьогоріч на облаштування укриттів буде витрачено 7 мільярдів гривень.

"Думаю, наступного року вдасться акумулювати ще більшу суму", – додав Ткаченко.

Також він зазначив, що до кінця року в належний стан буде приведено ще близько трьох тисяч укриттів. Пріоритет на найближчі роки – збільшення фонду захисних споруд цивільного захисту шляхом будівництва нових об’єктів.

"Бо ми ж пам’ятаємо: є чітке завдання РНБО, введене в дію указом президента: 100-відсотковий захист усього населення держави. Всі розуміють, скільки знадобиться грошей та зусиль для того, щоб створити нові необхідні простори. Як і те, що досягти такої амбітної мети за місяць чи навіть рік нереально. Тому має бути певний план, стратегія, як це можна швидко та ефективно зробити. Саме цим і займається зараз наше відомство", – наголосив Ткаченко.

Незважаючи на те, що держава змушена витрачати колосальний ресурс на забезпечення Сил оборони, наступного року для захисних споруд передбачено ще більше грошей, ніж цьогоріч. А отже у регіонах буде більше нових та відремонтованих укриттів та більше надійного захисту для населення, додав заступник міністра.

Допомога від партнерів

Дуже важливу роль в облаштуванні захисних споруд цивільного захисту в Україні нині відіграють донори, міжнародні компанії, благодійні фонди, такі як ЮНІСЕФ, ООН, а також різні відповідальні бізнеси, наголосив Ткаченко.

"Окрема складова – допомога бізнесу та відповідальних громадських організацій у створенні безпечних захисних просторів по всій країні", – зазначив він.

Також заступник міністра висловив сподівання, що наступного року обсяги допомоги від міжнародних партнерів на облаштування укриттів в Україні зростуть.

Що буде з укриттями після завершення війни?

"Навіть після перемоги ми не повинні випускати питання укриттів з поля зору: маємо підтримувати їх у належному стані, а при зведенні нових будівель обов’язково передбачати наявність сховищ. Бо наш біснуватий сусід, на жаль, нікуди не подінеться. Тож, про всяк випадок, маємо продовжувати відповідні зусилля і в мирний час", – наголосив Ткаченко.

На його думку, усі захисні споруди, які будуються, повинні мати подвійне призначення для того, щоб після війни їх можна було використовувати як спортзали, коворкінги та інші громадські простори.

Також він додав, що поточне завдання полягає у нарощуванні фонду укриттів, пошуку нових підвальних приміщень, приведенні їх у належний стан та створенні нових таких просторів.

Новини за темою: В Україні затвердили нові норми будівництва укриттів: Якими мають бути бомбосховища

Раніше ми повідомляли, що в Україні з 19 жовтня розпочав роботу портал "Залізне укриття", де буде представлено інформацію щодо приведення до ладу укриттів.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму